«Μπλόκο» από ΓΕΝΟΠ στην παραχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ

«Μπλόκο» από ΓΕΝΟΠ στην παραχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ασφαλιστικά μέτρα θα επιχειρήσει να μπλοκάρει η ΓΕΝΟΠ τον διαγωνισμό για την παραχώρηση σε στρατηγικό επενδυτή του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Τις προθέσεις του συνδικάτου αποκάλυψε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης καλώντας τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, «να μη συνδέσει το όνομά του με τη διάλυση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας».

Στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε ενόψει της σημερινής γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τάχθηκε κατά του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας το σχετικό σχέδιο «καταστροφικό» ενώ σε ό,τι αφορά τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, τόνισε ότι το μοντέλο των ΝΟΜΕ μέσω του οποίου προωθείται θα καταλήξει σε «κόλαφο» όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά συνολικά για την οικονομία της χώρας, αφού οδηγεί την επιχείρηση σε χρεοκοπία και τάχθηκε υπέρ της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αγοραστές.

«Θα έπρεπε να μπει εισαγγελέας και είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει μπει ακόμη», τόνισε ο κ. Αδαμίδης αναφερόμενος στο μοντέλο ΝΟΜΕ μέσω του οποίου η ΔΕΗ θα πρέπει μέχρι το 2019 να έχει μειώσει το μερίδιό της στη λιανική αγορά κάτω από το 50%. «Η ΔΕΗ θα πρέπει το 2019 να παραχωρήσει 20.000 τεραβατώρες από λιγνιτική παραγωγή όταν η ίδια θα παράγει κάτω από 16.000. Θα κάνει δηλαδή εισαγωγές και θα τις διαθέτει ως λιγνιτικές; Aυτό είναι το ερώτημα που θέσαμε στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη χωρίς να πάρουμε απάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, υποστήριξε ότι το σημερινό μοντέλο (ΙΤΟ) είναι απολύτως συμβατό με την οδηγία της Ε.Ε. και υπενθύμισε πως θεσπίστηκε με μνημονιακό νόμο το 2011 για να καταλήξει ότι η ΓΕΝΟΠ δεν πρόκειται να «παίξει με το ένα ή άλλο μοντέλο», δηλαδή με το σχέδιο της διάθεσης 24% σε στρατηγικό επενδυτή που προωθείται ή του 100% που προβλέπεται στην περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής έως τον Οκτώβριο του 2016. Προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επενδυτής για το 24% με το επιχείρημα ότι κανείς δεν έχει λόγο να εμφανισθεί γι’ αυτό το ποσοστό όταν ξέρει πως εάν δεν ευοδωθεί το σχέδιο, τότε θα μπορεί να αγοράσει το 100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή