«Να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να εστιάσουμε στο μέλλον»

«Να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να εστιάσουμε στο μέλλον»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται για τη χώρα μας μετά τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, η επέλαση του ανορθολογισμού σε Ευρώπη και Αμερική και η δυναμική αμφισβήτηση του δυτικού πολιτικού και του οικονομικού κατεστημένου βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη 2η έκδοση του βιβλίου του Γιάννη Παλαιολόγου «Ο 13ος άθλος του Ηρακλή. Ιστορίες από τη μεγάλη κρίση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία. Η κ. Μιράντα Ξαφά, διευθύνουσα σύμβουλος EF Consulting, σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση, μετά την εκλογική αναμέτρηση τον Ιανουάριο 2015, επεδίωξε να εφαρμόσει ασύμβατες πολιτικές: την ακύρωση των μνημονίων και ταυτόχρονα να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Οι ασύμβατες αυτές επιλογές οδήγησαν σε φυγή καταθέσεων, εκτροχιασμό της οικονομίας, την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και, τελικά, ένα νέο μνημόνιο.

Ο κ. Μάρκους Γουόκερ, αρχισυντάκτης Ευρωπαϊκής Οικονομίας της Wall Street Journal, αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2015 και σημείωσε ότι μετά την αρχική αμηχανία που προκάλεσε η έλευση της κυβέρνησης Τσίπρα έγιναν προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών, υπογραμμίζοντας ότι οι ηγεσίες στην Ευρώπη δεν περίμεναν η ελληνική κυβέρνηση να μη δεχθεί την πρόταση του περασμένου Ιουνίου. Σημείωσε ακόμα ότι το δημοψήφισμα αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη. Ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, υπογράμμισε ότι το βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια εντοπισμού των αιτιών για την ελληνική κακοδαιμονία, χαρακτηρίζοντας συναρπαστική την αφήγηση των γεγονότων του 2015, της περιόδου Βαρουφάκη και της επιλογής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αναφορικά με την έντονη κριτική και τον θυμό που επικρατεί σε πολλούς για την ανακολουθία λόγων και πράξεων, ο κ. Παπαχελάς υπογράμμισε ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπει μια τελεία, να κλείσουμε το κεφάλαιο τι έγινε και ποιος έφταιξε και να κοιτάξουμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προσκλήσεις.

Ο κ. Πέτρος Παπακωνσταντίνου, συγγραφέας και δημοσιογράφος στην «Κ», σχολιάζοντας τις εικασίες για το «σχέδιο Τσίπρα», σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπήρχε κανένα απολύτως σχέδιο και ότι η κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα φαντασιωνόταν το αδύνατο: και να σκίσει τα μνημόνια και να μείνει στο ευρώ. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιάννης Παλαιολόγος, τόνισε πως «είναι σημαντικό να δούμε τη μεγάλη εικόνα, η οποία δείχνει ότι μια κυβέρνηση σαν αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα έφτανε ποτέ στην εξουσία εάν οι προηγούμενοι δεν είχαν αποτύχει τόσο παταγωδώς, κι αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν διαχειριστεί τόσο μυωπικά και μικρόψυχα την αποτυχία τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή