Ευκαιρία οριστικής εξόδου από την κρίση η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές

Ευκαιρία οριστικής εξόδου από την κρίση η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις μεγάλες δοκιμασίες που αντιμετώπισαν το 2015 η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ευκαιρία οριστικής εξόδου από την κρίση μέσω της συνεπούς εφαρμογής της νέας συμφωνίας υπογράμμισαν ο πρόεδρος του ομίλου Alpha Bank καθηγητής Βασίλειος Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δημήτριος Μαντζούνης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Ο πρόεδρος της Alpha Bank σημείωσε ότι το 2015 ήταν ένα έτος μεγάλης δοκιμασίας για την ελληνική οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα. «Η αβεβαιότητα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβερνήσεως με τους εταίρους, που επικράτησε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είχε ως συνέπεια τη σημαντική εκροή καταθέσεων και την επιβολή των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, την επιδείνωση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανακοπή της προβλεπόμενης ανακάμψεως της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Ράπανος προέβλεψε για το 2016 ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεγεθύνσεως του ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα προωθηθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν δημιουργήσει δυσμενές κλίμα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, με πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. «Ελπίζουμε όμως», είπε, «ότι θα βρεθεί σύντομα τρόπος για την ομαλή διαδικασία εξόδου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε το 2015 το τραπεζικό σύστημα, την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις και την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μαντζούνης υπογράμμισε ότι «νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους δύναται να αποτελέσει την απαρχή μιας πορείας που θα οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την κρίση, υπό την προϋπόθεση της συνεπούς εφαρμογής της».

Υπογράμμισε τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αναβαθμίζει ουσιαστικά τη διαδικασία εξωδικαστικής επιλύσεως διαφορών και παράλληλα προσδιορίζει τους όρους προστασίας της κύριας κατοικίας. «H βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου και η πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία διαμορφώνει τις συνθήκες για την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνιστούν σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανακτησιμότητας των δανείων αυτών. Ομως, ο πιο σημαντικός παράγων όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων των δανείων είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε. «Δεδομένης της πολιτικής που στηρίζεται υπέρμετρα στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, η εξάλειψη της αβεβαιότητας συνιστά την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή