Σταθερός ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Σταθερός ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητος παρέμεινε και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο, που διατηρήθηκε στις 89,7 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν και είχε διαμορφωθεί σε 91,2 μονάδες. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που επιμελείται τον δείκτη, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα δύο αντίρροπων τάσεων: της βελτίωσης των προσδοκιών στη Βιομηχανία, και της επιδείνωσης στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες, ενώ στις Κατασκευές σημειώνεται σταθερότητα. Ειδικότερα, στη βιομηχανία, η σημαντική εξασθένηση των θετικών προβλέψεων για την παραγωγή τους επόμενους μήνες, αντισταθμίστηκε από την ήπια βελτίωση των αρνητικών εκτιμήσεων για τις παραγγελίες. Παράλληλα, στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν, ενώ αμβλύνθηκαν οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται για δεύτερο διαδοχικό μήνα, αν και εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς ουσιαστικά απλώς αμβλύνεται με αργό ρυθμό η πολύ μεγάλη απαισιοδοξία που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος δεν φαίνεται να επηρέασε ούτε θετικά ούτε αρνητικά τις προσδοκίες, καθώς εν πολλοίς το αποτέλεσμα αυτό είχε προεξοφληθεί στην οικονομία. Ωστόσο το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κομβικό, καθώς αφενός η πορεία του τουρισμού επηρεάζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα αυτής της περιόδου, αφετέρου όμως ξεκινούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή