Η ώρα του… λογαριασμού για εργοδότες, εργαζομένους

Η ώρα του… λογαριασμού για εργοδότες, εργαζομένους

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εργοδότης θα πληρώνει από το 2016 και μετά 100 ευρώ για τον εργαζόμενό του, αλλά από αυτά θα καταλήγουν στην τσέπη του υπαλλήλου από 42,5 ευρώ έως και 67 ευρώ ανάλογα με το ύψος του μισθού. Τα υπόλοιπα, από 33 ευρώ έως και… 57,5 ευρώ στο 100άρικο, θα μπαίνουν στο ταμείο του κράτους είτε με τη μορφή ασφαλιστικών εισφορών είτε με τη μορφή φόρων.

Η ώρα του… λογαριασμού έφτασε για εργοδότες και εργαζομένους. Ο φόρος και η εισφορά αλληλεγγύης ξεκίνησαν να παρακρατούνται από τον μεικτό μισθό του εργαζομένου βάσει της νέας φορολογικής κλίμακας, ενώ προστίθεται από μισή ποσοστιαία μονάδα τόσο στις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου όσο και σε αυτές του εργοδότη. Για έναν μέσο μισθό ενός εργαζομένου με δύο παιδιά, της τάξεως των 20.296 ευρώ τον χρόνο μεικτά, οι κρατήσεις θα φτάνουν συνολικά στο διόλου ευκαταφρόνητο 40,9% το 2016. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο εργοδότης θα πληρώνει 25.573 ευρώ και από αυτά:

1. Το 33,33% θα καταλήγει στα ασφαλιστικά ταμεία είτε ως ασφαλιστικές εισφορές είτε ως εισφορές εργαζομένου, ενώ

2. Το 7,56% θα πηγαίνει στην εφορία είτε υπό μορφή φόρου εισοδήματος είτε υπό μορφή εισφοράς αλληλεγγύης.

Τι θα απομένει στην τσέπη του εργαζομένου των 20.110 ευρώ ετησίως; Περί τα 1.080 ευρώ καθαρά στην καλύτερη περίπτωση –σε μηνιαία βάση– τη στιγμή που ο εργοδότης θα πληρώνει 1.826 ευρώ. Αυτή η διαφορά των 746 ευρώ τον μήνα που θα καταλήγει στο κράτος υπό μορφή κρατήσεων (εργοδοτικών εισφορών, ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και φόρων) αντιστοιχεί στο 40,9% του εργοδοτικού κόστους, δηλαδή του ποσού που πληρώνει ένας εργοδότης για να απασχολεί έναν εργαζόμενο σε 8ωρη βάση (δηλαδή με πλήρη απασχόληση). Τέτοιο ποσοστό –ακόμη και για τα χαμηλά μισθολογικά δεδομένα της Ελλάδας– δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρωζώνη ούτε και στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Με το 40,9% η Ελλάδα θα είναι και το 2016 η χώρα με τις υψηλότερες κρατήσεις στους μισθούς διεθνώς. Αυτό ίσχυσε άλλωστε και το 2015.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που επεξεργάστηκε η «Κ», και το 2015, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην πρώτη θέση με συντελεστή κρατήσεων 41,06%. Μάλιστα, η σύγκριση δεν έγινε επί του ιδίου επιπέδου αποδοχών.

Ελήφθησαν υπόψη οι μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές ανά χώρα. Αυτό σημαίνει ότι για την Ελλάδα οι κρατήσεις υπολογίστηκαν επί μεικτών αποδοχών 20.296 ευρώ, για τη Γαλλία με 37.792 ευρώ τον χρόνο κ.ο.κ.

Από τη σύγκριση προκύπτουν και άλλα εντυπωσιακά συμπεράσματα: η Ελλάδα λειτουργεί τιμωρητικά –περισσότερο από κάθε άλλη χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ– για όποιον υπάλληλο καταφέρνει να αμειφθεί με υψηλότερες αμοιβές από τον μέσο όρο της χώρας και φυσικά και για τον εργοδότη που θέλει να του προσφέρει αυτές τις αμοιβές.

Οταν η σύγκριση κρατήσεων γίνεται με αμοιβές στο 200% του μέσου όρου της χώρας (σ.σ. στην περίπτωση της Ελλάδας περίπου 40.000 ευρώ τον χρόνο), η Ελλάδα όχι μόνο καταλαμβάνει την πρώτη θέση, αλλά έχει και πολύ μεγάλη διαφορά από τη 2η χώρα. Το 2015, οι κρατήσεις έφταναν στο… 54,1%, όταν η 2η «ακριβότερη» χώρα (το Βέλγιο) ήταν στο 54,02%, η 3η Ιταλία στο 53,58% και όλες οι υπόλοιπες χώρες της 10άδας κάτω από το 50%.

Οταν του χρόνου την άνοιξη θα κυκλοφορήσει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τις κρατήσεις στους μισθούς (Taxing Wages), η Ελλάδα θεωρείται δεδομένο ότι θα κρατήσει τα σκήπτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις όσων εξακολουθούν να αμείβονται με αποδοχές υψηλότερες του μέσου όρου (1.080 ευρώ καθαρά σε μηνιαία βάση).

Οι εκκαθαρίσεις μισθοδοσίας δείχνουν ότι οι κρατήσεις εκτοξεύονται πλέον σε πρωτοφανή δεδομένα. Στέλεχος επιχείρησης, το οποίο αμείβεται με 80.000 ευρώ μεικτά σε ετήσια βάση, θα κοστίσει το 2016 στον εργοδότη του 100.800 ευρώ, καθώς στις μεικτές αποδοχές ενσωματώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη. Από αυτά τα 100.800 ευρώ:

1. Τα 20.800 ευρώ θα πάνε στο ΙΚΑ ως εργοδοτικές εισφορές.

2. Τα 12.400 ευρώ θα καταλήξουν και πάλι στο ΙΚΑ ως εισφορές εργαζομένου.

3. Η εφορία θα πάρει 24.997 ευρώ.

Στον εργαζόμενο θα απομείνουν 42.603 ευρώ ή 3.043 ευρώ τον μήνα. Είναι προφανές ότι το κράτος θα βγάζει περισσότερα από ό,τι ο εργαζόμενος, καθώς θα εισπράττει το… 57,74% του ποσού που θα πληρώνει ο εργοδότης (100.800 ευρώ), αφήνοντας στον εργαζόμενο το 42,26%. Είναι αποκαλυπτικό ότι ο Γερμανός με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 80.000 ευρώ, έχει συνολικές κρατήσεις της τάξεως του 38%, δηλαδή 20 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα συγκριτικά με την Ελλάδα. Προφανώς είναι πολύ πιο πιθανό να βρει κάποιος θέση στη Γερμανία με 80.000 ευρώ (σ.σ. δεδομένου ότι αντιστοιχεί περίπου στο 170% του μέσου μισθού) παρά στην Ελλάδα (όπου τα 80.000 ευρώ αντιστοιχούν σε τέσσερις φορές το μέσο ετήσιο εισόδημα).

Στην 1η θέση των κρατήσεων η Ελλάδα

Κάθε χρόνο, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει τις κρατήσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στον μέσο μισθό για όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού. Για τα εισοδήματα του 2015, η Ελλάδα κατετάγη στην 6η θέση μεταξύ όλων των χωρών-μελών με ένα ποσοστό της τάξεως του 38%. Αυτό το ποσοστό όμως αφορά μόνο τις κρατήσεις που γίνονται στον εργαζόμενο (ασφαλιστικές εισφορές και φόροι). Αν στους υπολογισμούς συμπεριληφθούν και οι εργοδοτικές εισφορές, τότε η Ελλάδα εκτοξεύεται στην πρώτη θέση. Τα στοιχεία δείχνουν σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Ο μέσος μισθωτός κοστίζει πολλά στον εργοδότη, αλλά του μένουν λίγα στην τσέπη. Η πολυεθνική που θα θελήσει να προσεγγίσει ένα στέλεχος στην Πορτογαλία και να του προσφέρει αμοιβή διπλάσια του μέσου όρου της αγοράς, θα δαπανήσει 42.767 ευρώ και ο εργαζόμενος θα εισπράξει 25.058 ευρώ. Η ίδια πολυεθνική στην Ελλάδα, θα πρέπει να δαπανήσει (πάντοτε για αμοιβές διπλάσιες του μέσου όρου) 51.559,48 ευρώ για να απομείνουν στον εργαζόμενο 23.663 ευρώ. Είναι το απίστευτο και όμως ελληνικό: η επιχείρηση στην Πορτογαλία να ξοδεύει περίπου 9.000 ευρώ λιγότερα από ό,τι η αντίστοιχη στην Ελλάδα, και ο Πορτογάλος να παίρνει περίπου 1.500 ευρώ περισσότερα. Ο σχετικός πίνακας δείχνει τα ποσοστά κρατήσεων (συμπεριλαμβανομένων πάντοτε των εργοδοτικών εισφορών) σε 10 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες θεωρούνται από τις «ακριβότερες» (δηλαδή εφαρμόζουν τα υψηλότερα ποσοστά κρατήσεων). Η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση και στις τρεις μισθολογικές κατηγορίες: 100% του μέσου μισθού, 150% του μέσου μισθού και 200% του μέσου μισθού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή