Καλοκαιρινό «σπριντ» για προαπαιτούμενα και εκταμίευση υποδόσης

Καλοκαιρινό «σπριντ» για προαπαιτούμενα και εκταμίευση υποδόσης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έναν φιλόδοξο στόχο έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο μετά και τις πιέσεις των δανειστών. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή έστω τις αρχές Αυγούστου να έχει καταφέρει να κλείσει τα προαπαιτούμενα μέτρα, η υλοποίηση των οποίων έχει συνδεθεί με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ.

Ωστόσο, το εγχείρημα είναι δύσκολο όπως παραδέχονται αρμόδια στελέχη. Και αυτό γιατί υπάρχουν θέματα που θέλουν πολιτική και τεχνική προεργασία, η οποία ενδεχομένως να απαιτήσει περισσότερο χρόνο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη.

Πάντως, στο στρατόπεδο των δανειστών υπάρχει ήδη δυσαρέσκεια για κάποιες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Για παράδειγμα η υπόθεση με τον ΟΛΠ δημιούργησε προβληματισμό στην τρόικα. Επίσης, ήδη έχουν αρχίσει να χάνονται κάποιες προθεσμίες, όπως η υλοποίηση ορισμένων δράσεων αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Το θέμα είναι να μη χαθεί το καλοκαίρι, μετά και τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία αναφορικά με την παραμονή της στην ΕΕ. Στόχος είναι να μην ενταθεί η αβεβαιότητα στις αγορές για την Ελλάδα. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού και για έναν ακόμα λόγο.

Οσο νωρίτερα κλείσουν αυτά τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα έρθει και η εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση. Κι αν καταφέρει η κυβέρνηση να κλείσει εντός του Οκτωβρίου το δεύτερο έλεγχο του προγράμματος, τότε θα είναι ευκολότερο να ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το χρέος εντός του έτους.

Κατ’ επέκταση θα καταστεί πιθανότερη και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μέχρι τα τέλη του έτους. Αλλωστε, η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι η ένταξη στο QE θα αποφασιστεί όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος και εφόσον προκύψει από τη δική της ανάλυση για το χρέος ότι αυτό είναι βιώσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή