Σε τροχιά σύγκρουσης εργοδότες και εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές

Σε τροχιά σύγκρουσης εργοδότες και εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση εργαζομένων – εργοδοτών για τον τρόπο χρηματοδότησης του ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ, του επαγγελματικού ταμείου που έχουν συστήσει από κοινού οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι εργαζόμενοι σε αυτές, για την καταβολή επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους του κλάδου.

Μετά την απόρριψη της πρότασης των εργοδοτών τον περασμένο μήνα για τη διαμόρφωση των εισφορών μέσα από ένα μεικτό σύστημα, που οδηγεί σε εισφορές έως 11% επί της μισθοδοσίας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Ταμείο δήλωσαν χθες ότι θα εξαντλήσουν «τη νόμιμη διεκδίκηση των καταστατικών εισφορών», παραπέμποντας στη δικαστική διεκδίκηση της διατήρησης του τρόπου υπολογισμού των εισφορών με βάση τον τζίρο των ασφαλίστρων, αντί του υπολογισμού τους επί της μισθοδοσίας, που ζητούν οι εργοδότες.

Στο μεσοδιάστημα το ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ, και εφόσον δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, θα λειτουργήσει χωρίς το έσοδο από τις εισφορές των εργοδοτών, που διαμορφώνονται περίπου σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, με βάση τα στοιχεία του 2014, ανάλογα και με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών. Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, αντιστοιχεί σε ασφαλιστικές εισφορές 25% επί της μισθοδοσίας, οι οποίες θεωρούνται υπέρογκες. Οι εργαζόμενοι αντιτείνουν ότι η αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού οδηγεί σε μείωση των συντάξεων κατά 25% και επιπλέον συνιστά υπαναχώρηση από τη δέσμευση που έχει αναληφθεί μέσω του καταστατικού του Ταμείου. Θρυαλλίδα για την αλλαγή στάσης από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών υπήρξε η υποχρέωση κατάργησης όλων των επιβαρύνσεων που συνιστούν κοινωνικό πόρο και επιβλήθηκε από την τότε τρόικα.

Θέματα διοίκησης

Η διαφωνία των δύο μερών, που επεκτείνεται σε θέματα διοίκησης του ΤΕΑ – ΕΠΑΕ, στερεί από το Ταμείο, κατά την τρέχουσα διαχειριστική χρήση, τα έσοδα από τις εισφορές και πυροδοτεί εντάσεις, που έφθασαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Ταμείου στην καταψήφιση από τους εργοδότες των οικονομικών καταστάσεων του 2015. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, αυτή η εξέλιξη συνιστά μομφή προς τη διοίκηση που ασκείται από τους ίδιους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το προεδρείο του Ταμείου, υπεραμύνθηκε της διαχειριστικής επάρκειας του ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ, που ασκείται με βάση αυστηρούς επενδυτικούς κανόνες και αρχές εταιρικής διακυβέρνησης και έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν, σε συσσωρευμένη απόδοση 40,7% από το 2013 έως και τα τέλη Mαΐου. Το ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ έχει μετεξελιχθεί σε επαγγελματικό ταμείο από το 2013, και μετά το κούρεμα των αποθεματικών του, λόγω του PSI, έχει καταφέρει να αναπληρώσει μέρος των απωλειών του.

Σήμερα η περιουσία του Ταμείου ανέρχεται σε 554,6 εκατ. ευρώ από 458,7 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2013 και 394,1 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013, όταν τα αποθεματικά του «κουρεύτηκαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή