Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΤΧΣ

Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΤΧΣ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτηση των τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής ανακοίνωσε χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνέχεια σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης της διοίκησης του Ταμείου. Ετσι παραιτήθηκαν, με ισχύ από τις 18 Ιουλίου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Αρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κουτσός και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αναστάσιος Γάγαλης.

Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή είναι τριμελής και δύο μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα ή σε θέματα εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων. Ενα μέλος τοποθετείται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει κομβικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στη διακυβέρνηση του ΤΧΣ, καθώς αυτή εισηγείται στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου για όλα τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατέστερος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι ο Πολωνός Μαρέκ Μπέλκα, που έχει διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, καθώς και υπουργός Οικονομικών. Πάντως, σύμφωνα με τον νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής επιλέγονται, ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος και διορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Στην πραγματικότητα, η επιρροή της ελληνικής πλευράς στην επιλογή των μελών είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι «για τον διορισμό και την ανανέωση της θητείας των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και για την αμοιβή τους, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Euroworking Group». Ολα αυτά αποτυπώνουν την εξαιρετικά μεγάλη δυσπιστία για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο νόμος για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. και των επιτροπών των τραπεζών, όπου απαιτείται διεθνής εμπειρία, αποκλείονται στελέχη που κατείχαν κρατικές ή κομματικές θέσεις, ενώ για τις πλέον νευραλγικές θέσεις (πρόεδροι επιτροπών) τα υποψήφια στελέχη δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα για διάστημα 10 ετών!

Στην ανακοίνωση του ΤΧΣ με αφορμή την παραίτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής σημειώνεται ότι το Ταμείο «έχοντας ολοκληρώσει, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Ο επιτυχής σχεδιασμός επέτρεψε την άντληση σημαντικών κεφαλαίων από την επενδυτική κοινότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, την απόκτηση, για πρώτη φορά, δικαιωμάτων ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και την προοπτική ανάκτησης, επίσης για πρώτη φορά, μέρους των κεφαλαίων που διατέθηκαν μέσω της αποπληρωμής των CoCos. Στο δε καίριο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων το ΤΧΣ κατέγραψε σε σχετικές μελέτες αφενός τα εμπόδια νομικής και κανονιστικής φύσεως, η άρση των οποίων θα διευκόλυνε την επίλυση του προβλήματος αυτού, και αφετέρου την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, περιγράφοντας ταυτόχρονα ένα μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των τραπεζών. Τέλος, το ΤΧΣ με τη συμβολή εξωτερικού συμβούλου διεθνούς εμπειρίας, διεξήγαγε και ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των συστημικών τραπεζών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή