Υφεση 1% για την ελληνική οικονομία στο τρέχον έτος αναμένει το ΙΟΒΕ

Υφεση 1% για την ελληνική οικονομία στο τρέχον έτος αναμένει το ΙΟΒΕ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του 1% προβλέπει την ύφεση για φέτος το ΙΟΒΕ, το οποίο επισημαίνει την ανάγκη να μη χαθεί άλλος χρόνος και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να τονωθούν οι επενδύσεις.

Στην τριμηνιαία του έκθεση για την ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ περιλαμβάνει πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος, απ’ ό,τι το οικονομικό επιτελείο που «βλέπει» ύφεση της τάξης του 0,6% και η Κομισιόν (0,3%). «Η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής και οι εξελίξεις στην Ευρώπη έχουν συμπιέσει πολύ τον χρόνο. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων. Τώρα είναι ο χρόνος των αποφάσεων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τ. Αθανασόπουλος υποστήριξε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 θα καταχωρισθεί στην ιστορία της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε ως μία σημαντική περίοδος. Και συνέχισε αναφέροντας πως το σημαντικότερο γεγονός πλέον είναι ότι «όλοι μας, συμπολίτευση, αντιπολίτευση, εργαζόμενοι, στελέχη και επιχειρηματίες, μιλάμε για την ανάγκη επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και εν γένει για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Επισήμανε, δε, ότι «από εμάς εξαρτάται πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα πλεονεκτήματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι «αν δεν γυρίσει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης άμεσα, φοβόμαστε για την αρνητική επίδραση στις παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος». Μάλιστα, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο «κλειστή».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως για να τρέξει η ελληνική οικονομία χρειάζονται επενδύσεις και εξαγωγές. Και δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγάλες και πολλές επενδύσεις από το εσωτερικό, ο κ. Βέττας επισήμανε ότι «οι απαραίτητες επενδύσεις θα πρέπει να προέλθουν από το εξωτερικό». Ομως, ξεκαθάρισε ότι «περιθώρια περαιτέρω υποβοήθησης από το εξωτερικό θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει πρώτα ξεκάθαρη τοποθέτηση της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής και αναπτυξιακή στροφή», ενώ επισήμανε την ανάγκη να δοθεί έμφαση τόσο στην εφαρμογή, όσο και στη μελέτη των απαραίτητων προσαρμογών για να μην υπάρξουν αστοχίες.

Πέραν αυτών, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε πως είναι κρίσιμο να δούμε τους χειρισμούς που θα υπάρξουν μετά το καλοκαίρι αναφορικά με το Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, καθώς όπως είπε, αν υπάρξουν ακραίες διαφωνίες, δεν θα υπάρχει διάθεση για καμία επένδυση πουθενά. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ότι το βασικό σενάριο προβλέπει ότι δεν θα είναι ακραίες οι διαφωνίες.

Κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος, ο οικονομολόγος του ΙΟΒΕ Αγγ. Τσακανίκας επισήμανε ότι υπάρχουν «εισαγόμενοι κίνδυνοι» για την οικονομία. Σε αυτούς συμπεριέλαβε το Brexit, το μεταναστευτικό, την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου και τη σταθερά χαμηλή ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η ανεργία φέτος θα κινηθεί στο 24,7% και θα καταγραφεί αποπληθωρισμός της τάξης του 0,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή