Το ΥΠΟΙΚ αναζητεί λύση για τους λογαριασμούς των Ναυπηγείων

Το ΥΠΟΙΚ αναζητεί λύση για τους λογαριασμούς των Ναυπηγείων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρση του αδιεξόδου που δημιούργησε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στην ολοκλήρωση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους από τη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, αναζητάει το υπουργείο Οικονομικών. Η ΓΓΔΕ υποστηρίζει ότι έτσι όπως ήταν διατυπωμένη η νομοθετική ρύθμιση περί προστασίας των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων δεν την κάλυπτε και γι’ αυτό ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Το χειρότερο είναι ότι αν και από χθες αναζητείται νομική φόρμουλα για την ανάκλησή της, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Οπως έγραψε χθες η «Κ», η προστασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας από πάσης φύσεως πιστωτές είναι διασφαλισμένη με τον νόμο 4361/16 που κυρώνει τη συμφωνία μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού, Ναυπηγείων και εργαζομένων με σκοπό την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης δύο πυραυλακάτων του Π.Ν. Στόχος της ρύθμισης περί προστασίας της περιουσίας των Ναυπηγείων από πιστωτές ήταν ακριβώς να αποφευχθεί η δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών από πλευράς του Δημοσίου και μάλιστα να παγώσει σχετική διαδικασία που είχε ξεκινήσει το Δημόσιο για χρέη ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΓΓΔΕ αναγνώρισαν εκ των υστέρων το πρόβλημα που δημιουργείται με την ολοκλήρωση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μάλιστα ανέλαβε να καλύπτει το ίδιο τις αποδοχές των εργαζομένων και τα απαιτούμενα υλικά για τη ναυπήγηση των πυραυλακάτων διασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ για τα έτη 2016-2018. Τη διαχείριση αυτού του λογαριασμού μάλιστα ανέλαβε το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό και αυτός είναι που τελικά δεσμεύτηκε από την ΓΓΔΕ, προφανώς εν αγνοία της πολιτικής και νομικής διαχείρισης του αδιεξόδου που είχε προκύψει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τον Ιανουάριο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή