Αγνωστο παραμένει σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Αγνωστο παραμένει σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι φορολογούμενοι, καθώς ακόμα δεν γνωρίζουν σε πόσες δόσεις θα πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι συνεχείς δηλώσεις, αντί να ξεδιαλύνουν το τοπίο, δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ δεν αποκλείεται το πρόβλημα να επεκταθεί εντός των τειχών της Καραγεώργη Σερβίας, όπου συγκατοικούν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Αλεξιάδης αναφέρει ότι για να ξεκινήσει η εκκαθάριση-υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Εάν ο φόρος εκκαθαρισθεί εντός του Ιουλίου, η πρώτη δόση θα πληρωθεί από τους υπόχρεους τον Αύγουστο και η τελευταία τον Δεκέμβριο. Εάν η εκκαθάριση γίνει τον Αύγουστο, η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο ο κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Πάντως, υπηρεσιακά στελέχη σημειώνουν ότι ο λόγος που καθυστερεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ οφείλεται:

• Στην καθυστέρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή τις νομοθετικές διατάξεις για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα μπλοκάκια.

• Στην εσπευσμένη παράταση κατά τρεις μέρες που δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη αναφέρουν ότι υπήρξε ενόχληση από τους πιστωτές της χώρας για την παράταση των δύο εβδομάδων, ενώ υποστηρίζουν ότι εφόσον η υπηρεσία «ζοριστεί», μπορεί να εκκαθαρίσει τον ΕΝΦΙΑ εντός του Ιουλίου και να καταβληθεί ο φόρος στα τέλη Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή