Μείωση «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ.

Μείωση «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των προβληματικών δανείων, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια τουλάχιστον κατά 40 δισ. ευρώ, ώστε αυτά να περιοριστούν στα 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Τον στόχο αυτό υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για την επίτευξή του. Παράλληλα, σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα Citi εμφανίζεται αισιόδοξη για τις εγχώριες τράπεζες και χαρακτηρίζει ρεαλιστικό τον στόχο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς. Σύμφωνα με την ΤτΕ έχουν υιοθετηθεί σημαντικά νομοθετήματα με αντικείμενο την επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και γενικότερα των διαδικασιών στα δικαστήρια, τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς και την απλοποίηση της εξυγίανσης και της ειδικής εκκαθάρισης των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών, η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές και η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων αποτελούν πρωτοβουλίες – τομές για το τραπεζικό σύστημα και οι οποίες θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες.

Η Citi σε έκθεσή της για τις εγχώριες τράπεζες, που συντάχθηκε έπειτα από συναντήσεις αναλυτών της με τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών αλλά και στελέχη της ΤτΕ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τις εγχώριες τράπεζες και χαρακτηρίζει ελκυστικές τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους. Σύμφωνα με τη Citi, οι ελληνικές τράπεζες υπέβαλαν τον περασμένο Μάιο στην ΤτΕ και στον SSM τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, οι λεπτομέρειες των οποίων θα δημοσιοποιηθούν από την ΤτΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η επίτευξη των στόχων θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση και η Citi εκτιμά ότι μια μείωση των προβληματικών δανείων κατά 30%-40% μέχρι το τέλος του 2019 αποτελεί ρεαλιστικό στόχο, μέσω ενός συνδυασμού μείωσης χρέους, κατασχέσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η ΤτΕ εκτιμά ως επαρκείς τις προβλέψεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες για τα NPEs, υπογραμμίζοντας ότι το stress test που πραγματοποιήθηκε το 2015 βασίστηκε σε ιδιαίτερα αυστηρές υποθέσεις για την πορεία της οικονομίας και τις τιμές των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, τα μεγαλύτερα ρίσκα για την εγχώρια οικονομία και τις εγχώριες τράπεζες είναι η υπερφορολόγηση, το ενδεχόμενο μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας και οι κίνδυνοι από το διεθνές περιβάλλον. Οπως σημειώνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 είναι ένας δύσκολος στόχος, ενώ η αποτυχία επίτευξής του θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του «κόφτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή