Παραδόθηκαν στις τράπεζες τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Δ.Σ.

Παραδόθηκαν στις τράπεζες τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Δ.Σ.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών βρίσκονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Δ.Σ. και των Επιτροπών των τραπεζών που διενήργησε η Spencer Stuart για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις και περιέχει την γενική αξιολόγηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης σε σχέση με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές αλλά και την αξιολόγηση κάθε μέλους και αν αυτά πληρούν τα κριτήρια του νόμου. Η αξιολόγηση αναμένεται να οδηγήσει στην παραίτηση στελεχών που μέχρι πρόσφατα κατείχαν κρατικές, πολιτικές ή κομματικές θέσεις όπως η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κα Λούκα Κατσέλη αλλά και μέλη των Δ.Σ. που προέρχονται από επιχειρήσεις, νομικούς κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Eurobank και η Alpha Bank εμφανίζουν την καλύτερη αξιολόγηση και ζητούνται μικρές μόνο παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι και οι δυο τράπεζες εδώ και αρκετό καιρό, πριν την διαμόρφωση του νέου νομικού πλαισίου, έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση των θεσμών εταιρικής διακυβέρνησης και έχουν ανανεώσει τα Δ.Σ. με τη συμμετοχή ξένων στελεχών. Περισσότερες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι στην Πειραιώς σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου.  Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεννόηση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ θα πρέπει να φροντίσει για την υλοποίηση των συστάσεων για την ενδυνάμωση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή