Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μπορούν να ανατρέψουν το κακό ξεκίνημα της σεζόν

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μπορούν να ανατρέψουν το κακό ξεκίνημα της σεζόν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανατροπή των αρνητικών αποτελεσμάτων που καταγράφηκαν για τον τουρισμό τους πρώτους μήνες του έτους ευελπιστεί για το υπόλοιπο της σεζόν η τουριστική αγορά με την αύξηση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, προκειμένου να κλείσει θετικά η χρονιά.

Τα αναλυτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου των αφίξεων ξένων επισκεπτών, που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις για την πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στην αρχή της χρονιάς, η οποία αποδίδεται στη συρρίκνωση του οδικού τουρισμού. Αναλυτικά, ο αριθμός των αφίξεων για το πρώτο τρίμηνο παρουσίασε πτώση κατά 6,2% φθάνοντας σε 1,63 εκατ. έναντι 1,73 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2015. Η μέχρι στιγμής εξέλιξη της κίνησης αναδεικνύει για μία ακόμη χρονιά τη σημασία που έχουν πλέον οι οδικές αφίξεις από γειτονικές χώρες στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος για τον ελληνικό τουρισμό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το πρώτο τρίμηνο οι οδικές αφίξεις είναι περισσότερες από τις αεροπορικές. Και αυτό συνέβη παρότι οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 19% (801.764), ενώ οι αεροπορικές αυξήθηκαν κατά 15,4% (752.649). Σε επίπεδο αγορών, στη διαμόρφωση του αρνητικού αποτελέσματος συνέβαλε η πτώση κατά 23,6% της κίνησης από τη Βουλγαρία, κατά 25,8% από την Ιταλία, κατά 36,8% από τη Ρουμανία και κατά 46,6% από την Τουρκία. Αντιθέτως, θετικά εξελίχθηκε η πορεία των αφίξεων από βασικές αγορές όπως η Γαλλία, με αύξηση κατά 11,8%, η Γερμανία με αύξηση 5,5%, η Βρετανία με αύξηση 6,3%, η Ρωσία με αύξηση 134,9% και οι ΗΠΑ με αύξηση 28,9%.

Στο μεταξύ, την έντονη διαμαρτυρία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προκάλεσαν οι ουρές που σχηματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στους Μεθοριακούς Σταθμούς εισόδου της χώρας, με αποτέλεσμα να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία οι τουρίστες που επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξουν ακυρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό ζητεί να αυξηθεί το προσωπικό των σταθμών τουλάχιστον κατά την περίοδο που σημειώνεται αύξηση της τουριστικής κίνησης και να προβλεφθούν και άλλες παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος. Να σημειωθεί ότι πρόσθετο ζήτημα φέτος για τους Τούρκους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας –ή σε άλλες χώρες της Ε.Ε.– για διακοπές είναι η υποχρέωσή τους για θεωρήσεις με βιομετρικά στοιχεία, γεγονός που καθιστά πιο χρονοβόρα την ελεγκτική διαδικασία από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα, η οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν δειγματοληπτική. Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η πλειονότητα των τουριστών που έρχονται οδικώς στη χώρα μας κατευθύνεται κυρίως στις περιοχές της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν πληγεί τα μέγιστα από την οικονομική κρίση, καθώς αποτελούσαν ως επί το πλείστον προορισμούς που απευθύνονταν σε Ελληνες τουρίστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή