Η απώλεια εσόδων και το παράδειγμα της Σαντορίνης

Η απώλεια εσόδων και το παράδειγμα της Σαντορίνης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τρύπα» στα έσοδα από τον ΦΠΑ δημιουργούν τα χιλιάδες ακίνητα που ενοικιάζονται για τουριστική χρήση σε δημοφιλείς ή μη προορισμούς της χώρας, προκαλώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, σε σχέση με τα καταλύματα που διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Σαντορίνης. Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Καραμολέγκος, κατά τη φετινή σεζόν έφθασαν να διατίθενται προς ενοικίαση σε τουρίστες περί τις 10.000 κλίνες σε σπίτια και βίλες. Αυτό ισοδυναμεί με τη λειτουργία πάνω από 150 νέων ξενοδοχείων με βάση τη μέση δυναμικότητα που λειτουργούν οι υφιστάμενες μονάδες στο νησί.

Εννοείται ότι το συγκεκριμένο «τουριστικό» δυναμικό δεν υπόκειται σε ΦΠΑ. Δηλαδή, σε αντίθεση με τις ξενοδοχειακές μονάδες, δεν επιβαρύνεται με το 13% για τις υπηρεσίες διαμονής ούτε με το 24% για τις υπηρεσίες εστίασης. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες δεν δηλώνουν καν τη μίσθωση στις φορολογικές αρχές, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

Ωστόσο, η είσοδος χιλιάδων ακινήτων στην τουριστική αγορά έχει δημιουργήσει και άλλες παρενέργειες. Ειδικά στη Σαντορίνη, τονίζει ο κ. Καραμολέγκος, παρατηρείται το φαινόμενο των αυξημένων διεθνών αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά των μειωμένων πληροτήτων στα ξενοδοχεία που δέχονται απευθείας κρατήσεις, γεγονός που έχει επίπτωση και στα έσοδα από ΦΠΑ. Επίσης, προσθέτει ότι οι μειωμένες αφίξεις στα ξενοδοχεία –με μεμονωμένους πελάτες– αλλά και στα εστιατόρια του νησιού αποδεικνύονται και από την πτώση κατά περίπου 15% του τζίρου των προμηθευτών τους.

Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που λόγω των capital controls οι πελάτες στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νησιού χρησιμοποιούν περισσότερο παρά ποτέ τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τις πληρωμές τους, γεγονός που περιορίζει σε σχέση με το παρελθόν τις δυνατότητες φοροδιαφυγής στη νόμιμη τουριστική αγορά. Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, οι τιμές ανά διανυκτέρευση σε μη αδειοδοτημένα ακίνητα για τουριστική χρήση φθάνουν έως και 7.000 ευρώ.

Προσφορές

Από την πλευρά τους τα ξενοδοχεία, προκειμένου να τονώσουν τη ζήτηση, έχουν οδηγηθεί σε προσφορές και εκπτώσεις, οι οποίες ξεπερνούν σε ποσοστό ακόμη και το 30% για την αιχμή της σεζόν. Ο κ. Καραμολέγκος επισημαίνει ότι υπάρχουν περιοχές στη Σαντορίνη στις οποίες η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων την τρέχουσα περίοδο κινείται κοντά στο 60%. Ενα ασύνηθες για την εποχή φαινόμενο, αν ληφθεί υπόψη και η αυξημένη ροή των αεροπορικών αφίξεων.

Αλλη μία παράμετρος που θέτει ο κ. Καραμολέγκος σε σχέση με την απώλεια εσόδων ΦΠΑ για τα  δημόσια ταμεία, αφορά το θέμα  των  ανακαινίσεων.  Πολλοί είναι  οι ιδιοκτήτες ακινήτων που  προέβησαν σε περιορισμένες ή μεγαλύτερες ανακαινίσεις στα σπίτια τους, προκειμένου να τα ενοικιάσουν τουριστικά. Ομως για  τις  ανακαινίσεις αυτές σε αρκετές των περιπτώσεων δεν κόπηκαν τιμολόγια, άρα δεν εισπράχθηκε και ο αναλογούν ΦΠΑ.

Αντιθέτως, συμπληρώνει ότι οι ξενοδόχοι έχουν κίνητρο να κόψουν τιμολόγια για τις υπηρεσίες ανακαίνισης, καθώς ο ΦΠΑ πιστώνεται στα βιβλία τους και αφαιρείται από τα έξοδα λειτουργίας των μονάδων τους.   

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων σημειώνει ότι μία επιπλέον σημαντική επίπτωση για τη Σαντορίνη από την τουριστική χρήση των ακινήτων αποτελεί η βίαιη ανατροπή του οικιστικού προς το τουριστικό ισοζύγιο, το οποίο έχει καθοριστεί με νόμους εδώ και 30 χρόνια. Να σημειωθεί ότι η ξενοδοχειακή αγορά αναμένει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα θέτει κανόνες στην αγορά των τουριστικών μισθώσεων των ακινήτων και θα βάζει φραγμούς στη φοροδιαφυγή που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στον εν λόγω χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή