Ουραγός μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. η Ελλάδα στην Ψηφιακή Ετοιμότητα

Ουραγός μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. η Ελλάδα στην Ψηφιακή Ετοιμότητα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιο αδύναμη επίδοση μεταξύ των υπόλοιπων χωρών που κατατάσσονται στις λεγόμενες «προηγμένες οικονομίες» (advanced economies) του πλανήτη, καταγράφει η Ελλάδα στον σχετικό Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, ο οποίος αντανακλά, μαζί με άλλες παραμέτρους, την ετοιμότητα των χωρών να καρπωθούν τα οφέλη της τεχνολογίας και να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ψηφιακή επανάσταση. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που παρουσίασε ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος), η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 70ή θέση μεταξύ 139 χωρών παγκοσμίως, ενώ πριν από ένα χρόνο είχε βρεθεί στην 66η θέση μεταξύ 143 χωρών. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η γενική βαθμολογία της χώρας παραμένει στο 4,1 στη φετινή αξιολόγηση, τη στιγμή που άλλες χώρες συνέχισαν να βελτιώνονται, υπερσκελίζοντας την Ελλάδα.

Οπως προκύπτει, η σχετική κατάταξη της Ελλάδας είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ε.Ε. των 28, ενώ πρώτη φορά, οι εθνικές μας επιδόσεις είναι χειρότερες από αυτές της Βουλγαρίας, η οποία για το 2016 βρέθηκε στην 69η θέση. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, τα εν λόγω δυσμενή στοιχεία τονίζουν την επιτακτική, πλέον, ανάγκη διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης ψηφιακής στρατηγικής, μέσω της οποίας η χώρα θα ανατρέψει το σημερινό ψηφιακό έλλειμμα, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει μια μέτρια –διαχρονικά– πορεία σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της καινοτομίας και των μεταρρυθμίσεων, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Συνολικά κατά το διάστημα 2007 – 2016, οι επιδόσεις της χώρας παραμένουν στάσιμες στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το 2007, όταν η χώρα είχε καταταγεί στην 48η θέση μεταξύ 122 χωρών παγκοσμίως. Εκτοτε, η πορεία είναι μάλλον αμετάβλητη, με οριακές βελτιώσεις και υποβαθμίσεις. Συγκεκριμένα, η χώρα βρέθηκε το 2008 στην 56η θέση, το 2009 απέσπασε την 55η θέση μεταξύ 134 κρατών και το 2010 κατάφερε να κατακτήσει την 56η θέση μεταξύ 142 χωρών.

Στον αντίποδα, την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης κατέλαβε και στη φετινή αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η Σιγκαπούρη. Η χώρα κατείχε την πρωτιά και στην κατάταξη του 2015, ενώ για τα προηγούμενα δύο έτη, την πρώτη θέση είχε καταλάβει η Φινλανδία, που πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Επειτα από τη Σιγκαπούρη και τη Φινλανδία, την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατακτά η Σουηδία, με τη Νορβηγία να ακολουθεί στην τέταρτη θέση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται για το 2016 στην πέμπτη θέση της κατάταξης με τις πλέον ώριμες ψηφιακά χώρες του κόσμου, θέση που ένα χρόνο νωρίτερα κατείχε η Ολλανδία, η οποία έχασε μία θέση και βρίσκεται πλέον στην έκτη θέση. Η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο καταλαμβάνουν για το 2016 τις επόμενες τρεις θέσεις, ενώ η Ιαπωνία συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή