Σκληρές θέσεις στα εργασιακά από τους θεσμούς, ενόψει αξιολόγησης

Σκληρές θέσεις στα εργασιακά από τους θεσμούς, ενόψει αξιολόγησης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη διαμάχη έχει ήδη ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και δανειστών, και ιδίως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας που θα πρέπει να αποφασιστούν στο πλαίσιο του δεύτερου ελέγχου του προγράμματος. Αν και η συζήτηση για το ζήτημα θα ξεκινήσει επισήμως τον Οκτώβριο, οι εμπλεκόμενες πλευρές της διαπραγμάτευσης έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν τις θέσεις τους και να τις γνωστοποιούν.

Μετά τις επίσημες τοποθετήσεις του Ταμείου, μέσω της έκθεσής του για την Ευρωζώνη, που ζήτησε σκληρές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και την έκθεση των δανειστών για το τι πρέπει να γίνει, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αντέδρασε με έντονο τρόπο. Σχολιάζοντας το κείμενο των δανειστών για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας (κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, προνόμια συνδικαλιστών κ.λπ.), ο υπουργός ανέφερε πως «πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας». Και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί με την τρόικα μόνο τρία ζητήματα: την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. «Τίποτε άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και, ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν, δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτε ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση προς το ΔΝΤ για τις σκληρές θέσεις που έχει επί των εργασιακών ζητημάτων και υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στη διαπραγμάτευση» το Ταμείο. Μάλιστα, σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση κοινής στάσης έναντι των απαιτήσεων των δανειστών.

Επισήμως, το ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή κατέστησε σαφές ότι θα απαιτήσει ισχυρές αλλαγές στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Στην έκθεσή του για την Ευρωζώνη ανέφερε ότι στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός, «με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καλώντας την κυβέρνηση να μην αλλάξει το καθεστώς που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία που θα εναρμονίζει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.

Πάντως, η επίσημη συζήτηση θα αργήσει να ξεκινήσει και μέχρι τότε αναμένεται Αθήνα και δανειστές να διατυπώνουν τις θέσεις τους προσπαθώντας να διαμορφώσουν επιχειρηματολογία για την υποστήριξή τους. Σε αυτήν τη φάση η Αθήνα καλείται να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα εργασιακά και τον δεύτερο έλεγχο γενικότερα. Να σημειωθεί ότι στο χθεσινό Eurogroup δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, αν και η τρόικα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή