Η ευρωπαϊκή αστάθεια πλήττει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Η ευρωπαϊκή αστάθεια πλήττει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συμπέρασμα ότι η αστάθεια στην Ευρώπη εξασθενίζει τις προοπτικές ανάκαμψης καταλήγει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εξέδωσε χθες. Οπως αναφέρει ο σύνδεσμος, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με συνέπειες που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει πως ήδη η υποχώρηση της βρετανικής λίρας έναντι του ευρώ, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αλλά και η διεύρυνση της διαφοράς αποδόσεων των ομολόγων των χωρών της Νότιας Ευρώπης σε σχέση με τα γερμανικά, αυξάνουν την αβεβαιότητα, την ώρα που η εύθραυστη ελληνική οικονομία παρουσιάζει μεικτές τάσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Μάλιστα, οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα αντανακλούν αφενός την αισιοδοξία που έχει δημιουργήσει στην αγορά η συμφωνία για την εκταμίευση της 1ης δόσης του 3ου προγράμματος προσαρμογής, η οποία αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, και αφετέρου την ανησυχία για τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί στα εισοδήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Παράλληλα με τις παραπάνω μεικτές τάσεις που διαμορφώνονται, η σχεδόν αναπόφευκτη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ατονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και στον τουρισμό στην Ελλάδα, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ. Αν και εκτιμάται ότι οι άμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία θα είναι σχετικά περιορισμένες, είναι αναγκαία η ανάληψη άμεσων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για να γυρίσει η χώρα σελίδα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αναφέρει ο σύνδεσμος. Και προσθέτει ότι η αρχή μπορεί να γίνει με δράσεις όπως η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και η εφαρμογή ενός σχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή