Ανοδος αεροπορικών αφίξεων, μείωση των οδικών το α΄ εξάμηνο

Ανοδος αεροπορικών αφίξεων, μείωση των οδικών το α΄ εξάμηνο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι μεικτές τάσεις στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση της χώρας, με τις αεροπορικές αφίξεις να κινούνται ανοδικά και τις οδικές να παρουσιάζουν πτωτική τροχιά, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Βάσει των στοιχείων αυτών, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 5%, φθάνοντας σε 5,9 εκατ., ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 8%, φθάνοντας σε 4,2 εκατ. Ετσι, το βάρος για τη διαμόρφωση θετικών αποτελεσμάτων για τον ελληνικό τουρισμό έχει μεταβιβασθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής να παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Επίσης, ζητούμενο αποτελεί η πορεία των τουριστικών εσόδων με δεδομένη την αύξηση της φοροδιαφυγής, ειδικά στον χώρο των τουριστικών μισθώσεων σε ακίνητα μη αδειοδοτημένα με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος στηρίζει τις ελεγκτικές αρχές σε ό,τι αφορά την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη μη έκδοση αποδείξεων και την καταπολέμηση των «γκρίζων» μισθώσεων. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι θα ενισχυθούν τα έσοδα του Δημοσίου και θα καταστεί εφικτή η μείωση του ΦΠΑ στη νόμιμη αγορά παροχής υπηρεσιών τουριστικής διαμονής.

Και ενώ το αποτέλεσμα της σεζόν για την Ελλάδα θα κριθεί στις λεπτομέρειες, η Ισπανία στέφθηκε από τώρα «πρωταθλήτρια» τουρισμού της Μεσογείου για τη φετινή περίοδο. Ηδη το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά 12,1%, ξεπερνώντας τα 28 εκατ. Από τη Βρετανία οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 16,1% (6,8 εκατ.), από τη Γερμανία κατά 10,6% (4,8 εκατ.) και από την Ιταλία κατά 11,3% (2,2 εκατ.). Για τον Μάιο οι συνολικές αφίξεις στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 10,7%, υπερβαίνοντας τα 7,6 εκατ. Για τον τουρισμό στην Ισπανία έκανε ειδικό αφιέρωμα και η Ντόιτσε Βέλε, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών θα φθάσει στα επίπεδα-ρεκόρ των 72 εκατ. Παράλληλα, τα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 51 δισ. ευρώ. Ευεργετική ήταν η συμβολή του τουρισμού στην Ισπανία και σε σχέση με την απασχόληση, καθώς ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 3,2%, 124.000 συγκριτικά με τον Μάιο. Για την ισπανική αγορά εργασίας ήταν ο καλύτερος Ιούνιος των τελευταίων 10 ετών. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του τουρισμού στη Μαγιόρκα, η οποία αναμένεται να υποδεχθεί κατά τη φετινή περίοδο περί τα 26,4 εκατ. τουρίστες, όσους περίπου δέχεται σε ετήσια βάση η Ελλάδα.

Με έντονα ανοδικούς ρυθμούς κινείται και ο εισερχόμενος τουρισμός στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πεντάμηνο οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 20,5%, φθάνοντας σε 842.126. Από τις βασικές αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 13,9% (317.167) και 52,6% (171.821) αντίστοιχα. Επίσης, τον Μάιο οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 4,9%, φθάνοντας σε 364.943.

Ο μεγάλος χαμένος προορισμός της φετινής περιόδου είναι η Τουρκία, καθώς οι διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις που αντιμετώπισε απέτρεψαν για λόγους ασφαλείας μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών να την επισκεφθούν κατά τη φετινή περίοδο. Επίσης, απώλεσε μεγάλο μερίδιο Ρώσων τουριστών λόγω της έντασης των σχέσεων με τη Ρωσία, που ξεκίνησε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά. Η αλλαγή στάσης του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος οκτώ μήνες μετά το συμβάν έστειλε επιστολή μεταμέλειας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του μαχητικού, αφήνει περιθώρια επανάκαμψης του ρωσικού τουρισμού στην Τουρκία. Πάντως, για το πεντάμηνο οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 22,9% (8,3 εκατ.), ενώ τον Μάιο η πτώση έφθασε σε ποσοστό 34,7% (2,48 εκατ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή