Αυξημένη δυσπιστία για ελληνικά ομόλογα

Αυξημένη δυσπιστία για ελληνικά ομόλογα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παραμένουν τα μόνα των οποίων οι αποδόσεις έχουν παραμείνει σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από εκείνα στα οποία ήταν προ μηνών, πριν δηλαδή το βρετανικό δημοψήφισμα, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να εκτιμούν ως υψηλό το ρίσκο που εμπεριέχουν. Και αυτό παρά την προοπτική συμπερίληψής τους αργότερα φέτος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές που θα μπορούσαν να κινήσουν ανοδικά την αγορά, χρειάζονται υψηλότερες αξιολογήσεις για να τοποθετηθούν. Με την απόδοση των ελληνικών χρεογράφων κοντά στο 8%, το spread έναντι των γερμανικών βρίσκεται στα επίπεδα των 800 μονάδων βάσης. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι σήμερα B- για τη Standard & Poor’s, Caa3 για τη Moody’s και CCC για τη Fitch, στις 24 Ιουνίου, μία μέρα μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Ενα μήνα αργότερα, η Standard & Poor’s θα επανεξετάσει το ελληνικό rating στις 22 Ιουλίου και η Fitch στις 2 Σεπτεμβρίου.

Περί… εγγύησης

Παρά την επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -την κατ’ εξαίρεση δηλαδή αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή φθηνής ρευστότητας- η συμπερίληψη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ αργότερα φέτος και κατά πάσα πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης κρίνεται ως μάλλον μακρινή χρονική στιγμή για να τοποθετηθούν από τώρα όσοι θα ήθελαν να αναλάβουν το ρίσκο.

Παράλληλα, η αγορά, όντας ρηχή αποτρέπει την είσοδο πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών. Πάνω απ’ όλα όμως οι ανησυχίες για τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας να ανακάμψει λειτουργούν ως απαγορευτικό σήμα για τα ποιοτικότερα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, όπως και οι συνεχείς αναβολές στην έναρξη της συζήτηση μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για τη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Επιπλέον, πολλοί αμφισβητούν την έκταση της θετικής δυναμικής που μπορούν να προσδώσουν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, εξαιτίας του μικρού στοκ των εν κυκλοφορία χρεογράφων και του γεγονότος πως η ΕΚΤ διακρατεί ήδη σημαντικό τμήμα του. Πάντως, την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η αποπληρωμή ελληνικών ομολόγων που κατέχει ήδη η ΕΚΤ, ύψους 2,27 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά που έχει η ΕΚΤ πρέπει να πληρωθούν στις 20 Ιουλίου (1,446 δισ. ευρώ και 822 εκατ. ευρώ).

Η υποχώρηση

Ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index, ο οποίος παρακολουθεί τη συμπεριφορά των τιμών του ευρύτερου καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (22 εκδόσεις) βρέθηκε στις 25 Μαΐου στις 123 μονάδες για να υποχωρήσει μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος που πυροδότησαν ευρεία μείωση του ρίσκου στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια στις 112 μονάδες. Εκτοτε, έχει ανακάμψει έως τις 117 μονάδες αλλά αδυνατεί για την ώρα τουλάχιστον να ανακτήσει το άλλο μισό από το χαμένο έδαφος, σε αντίθεση με άλλα κρατικά χρεόγραφα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ακόμα και έτσι, πάντως, ο δείκτης αυτός εμφανίζει εντυπωσιακές επιδόσεις της τάξης του 123% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οπότε και άγγιζε το ναδίρ, καθώς κορυφωνόταν η νευρικότητα για ενδεχόμενο Grexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή