Κατά 124.500 υπερτερούν οι προσλήψεις των αποχωρήσεων το 4μηνο

Κατά 124.500 υπερτερούν οι προσλήψεις των αποχωρήσεων το 4μηνο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θετική εικόνα που καταγράφηκε το 2014-2015 συνεχίζεται και το τρέχον έτος, επισημαίνει η ICAP, η οποία αναφέρει ότι το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης (προσλήψεις – αποχωρήσεις) είναι θετικό κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016, με τις προσλήψεις να υπερτερούν κατά 124.500 άτομα των αποχωρήσεων. Πάντως οι μισές προσλήψεις αφορούν συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Επικαλούμενη στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ICAP αναφέρει πως η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,9% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ ήταν ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ο αριθμός των απασχολουμένων το πρώτο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκε σε 3.606,3 χιλιάδες άτομα και προκύπτει προσθήκη 101,9 χιλιάδων θέσεων εργασίας (συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2015), με την απασχόληση να σημειώνει θετική μεταβολή για οκτώ συνεχή τρίμηνα.

Επίσης σημειώνει ότι καταγράφηκε βελτίωση του λόγου «άνεργοι / απασχολούμενοι», με τον δείκτη να περιορίζεται πλέον σε 33,1% (από 36,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015). Ωστόσο το ποσοστό των μισθωτών εκτιμάται σε 65,8%, με τον δείκτη αυτό να παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ε.Ε., όπου οι μισθωτοί αντιστοιχούν σε 83,9% των απασχολουμένων.

Παράλληλα, το ποσοστό μερικής απασχόλησης κάλυψε το 9,8% της συνολικής, με τη συντριπτική πλειονότητα των μερικώς απασχολουμένων (69,1%) να δηλώνει ότι η επιλογή ήταν αναγκαστική. Μάλιστα η ICAP αναφέρει ότι εάν εστιάσουμε μόνο στις νέες προσλήψεις (αναγγελίες προσλήψεων που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη»), προκύπτει ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016 το 50,9% των νέων προσλήψεων αφορά συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά τις μεταβολές της απασχόλησης σε κλαδικό επίπεδο, στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκε η απασχόληση κυρίως στον κλάδο χονδρικού και λιανικού εμπορίου μηχανοκίνητων οχημάτων και στον κλάδο υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή