450 εκατ. για πληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές

450 εκατ. για πληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα περίπου 450 εκατ. ευρώ έχουν ήδη μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στους φορείς του Δημοσίου για να ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασαν τα πρώτα αιτήματα από τους φορείς στο υπουργείο Οικονομικών και το τελευταίο έχει μεταφέρει τις σχετικές πιστώσεις σε λογαριασμούς νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μη χαθούν τα κεφάλαια των 1,8 δισ. ευρώ που έχουν εκταμιευθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να αποπληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει και οι φορείς να τρέξουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες, ώστε να αποστείλουν εγκαίρως τα αιτήματα πληρωμής στο υπουργείο Οικονομικών και αυτό με τη σειρά του να μεταφέρει τις σχετικές πιστώσεις στους φορείς. Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που μεταφέρεται η πίστωση σε έναν φορέα, αυτός θα πρέπει να αποπληρώσει γρήγορα τις οφειλές του και υποχρεούται να αποστείλει στις αρχές του επόμενου μήνα έκθεση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών. Προς το παρόν, οι πιστώσεις που έχει διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν:

• Την εξόφληση οφειλών ύψους 350 εκατ. ευρώ που έχουν τα νοσοκομεία. Στα τέλη Μαΐου 2016 τα νοσοκομεία είχαν συνολικά χρέη 1,14 δισ. ευρώ.

• Την αποπληρωμή 70 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό αυτό αφορά την καταβολή εφάπαξ που είναι σε εκκρεμότητα. Να σημειωθεί ότι γενικά οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν οφειλές ύψους 3 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2016.

• Την καταβολή 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προς προμηθευτές του. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού έχει να κάνει με οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων που θα πρέπει να εξοφληθούν. Συνολικά, το υπουργείο Αμυνας είχε χρέη 48 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαΐου.

Το ζητούμενο πλέον είναι οι παραπάνω πιστώσεις να διοχετευθούν γρήγορα στην αγορά. Και αυτό, όχι μόνο για να μη χαθούν τα κεφάλαια, αλλά και για να ενισχυθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά που εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο συσσωρεύει οφειλές, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να συντάξουν βιώσιμους προϋπολογισμούς. Πάντως, σημαντική «ανάσα» στην αγορά αναμένεται να δοθεί όταν ο ΕΟΠΥΥ αρχίσει να αποπληρώνει τα δικά του χρέη, καθώς μόνο ο εν λόγω Οργανισμός είχε χρέη 1,8 δισ. ευρώ. Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών, τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει εξοφλήσει χρέη 500 εκατ. ευρώ. Εφόσον διοχετευθεί γρήγορα το ποσό των περίπου 450 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στους φορείς, τότε ουσιαστικά ο στόχος επιτυγχάνεται με κάποιες ημέρες καθυστέρηση. Ομως, φορείς και υπουργείο θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε τον Ιούλιο να διοχετευθούν στην αγορά άλλα 800 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι αν το Δημόσιο δεν έχει εξοφλήσει το 80% των χρεών για τα οποία έχει διατεθεί κάποιο δάνειο, τότε δεν θα εκταμιεύεται νέα δόση για τον σκοπό αυτό. Αυτή τη στιγμή το Δημόσιο έχει λάβει 1,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών και αν δεν αποπληρώσει 1,44 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο, τότε υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή