Λαγκάρντ: «Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν αποτυχία για το ΔΝΤ και τους Ελληνες»

Λαγκάρντ: «Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν αποτυχία για το ΔΝΤ και τους Ελληνες»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά τις θέσεις του έστειλε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη εμπειρία, ειδικά για τους Ελληνες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί και πειθαρχημένοι. Κατά περίπτωση, εξακολουθούμε να κάνουμε συστάσεις που δεν είναι ευχάριστες για τους πολίτες, επειδή είναι σκληρές», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, αλλά πρόσθεσε πως «θα ήθελα το ΔΝΤ να έχει ανθρώπινο πρόσωπο». Επί της ουσίας, η τοποθέτηση αυτή της κ. Λαγκάρντ αποτελεί προάγγελο για την άτεγκτη στάση που αναμένεται να τηρήσει το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στην ελληνική αγορά εργασίας.

Πάντως, η επικεφαλής του Ταμείου παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία για κανέναν και ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Ελληνες πολίτες. Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει σε συνέντευξή της στους Financial Times ότι το ΔΝΤ είναι απλά ο «βολικός αποδιοπομπαίος τράγος» στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή το Ταμείο υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι θέλει το Ταμείο να πάει «βαθύτερα» και «πιο μακριά» στην εργασία του σε θέματα όπως αυτό της εισοδηματικής ανισότητας.

H αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι κατά την ίδια κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκοσμιοποίηση, η οποία έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο, αλλά βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο στις πλούσιες οικονομίες, όπου δεν έγιναν αρκετά πράγματα για να βοηθηθούν όσοι έμειναν πίσω. Πάντως, εάν οι επικριτές βλέπουν την Ελλάδα ως την αποτυχία των ορθόδοξων οικονομικών και το Brexit ως ένδειξη αποτυχίας της παγκοσμιοποίησης, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η εναλλακτική είναι χειρότερη, με την κ. Λαγκάρντ να χαρακτηρίζει «καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία» το είδος των προστατευτικών πολιτικών που υποστηρίζει ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή