Από τα χειρότερα στην Ευρώπη το ελληνικό Δημόσιο

Από τα χειρότερα στην Ευρώπη το ελληνικό Δημόσιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 4η χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. καταλαμβάνει η Ελλάδα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα της. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την εργασία «Πολλαπλασιαστές δημόσιων επενδύσεων στις χώρες της Ε.Ε.: Εχει σημασία η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα;» του ερευνητή του ΚΕΠΕ, κ. Σ. Παπαϊωάννου, σύμφωνα με την οποία αναδεικνύεται η σημασία της λειτουργίας του δημόσιου τομέα στο επίπεδο των επενδύσεων μιας χώρας.

Οι βασικοί δείκτες αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα είναι τέσσερις:

• Διοίκηση: Ο δείκτης περιλαμβάνει το επίπεδο διαφθοράς, προστασίας των δικαιωμάτων και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η από το τέλος θέση στον εν λόγω δείκτη, με τις τρεις χειρότερες χώρες να είναι η Ιταλία, η Κροατία και η Ρουμανία.

• Σταθερότητα: Η επίδοση του δημόσιου τομέα σε αυτόν τον δείκτη προσδιορίζεται από το ύψος της ανεργίας και του πληθωρισμού, καθώς και από το μέρος των δημόσιων δαπανών για κατανάλωση ως προς το σύνολο των κρατικών δαπανών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση τής εν λόγω κατάταξης, με τελευταία χώρα να είναι η Ισπανία.

• Υποδομές: Το μέγεθος των αεροπορικών μεταφορών, οι συνδρομές σταθερής τηλεφωνίας ανά 100 πολίτες, οι χρήστες Διαδικτύου ανά 100 πολίτες και οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων ανά 100 πολίτες, αποτελούν τους τρεις υποδείκτες της κατηγορίας αυτής. Ως προς τον δείκτη των υποδομών, η Ελλάδα μοιράζεται την 11η θέση στην Ε.Ε. με τη Σλοβενία.

• Εκπαίδευση: Ο εν λόγω δείκτης εξαρτάται από τον αριθμό των πολιτών με τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και από το ποσοστό των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση ως προς το ΑΕΠ της χώρας. Σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες, η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Στην πρώτη θέση του δείκτη, εκτός από την Ελλάδα, βρίσκονται και οι Ισπανία, Εσθονία, Βέλγιο, Δανία και Σουηδία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, συνολικά ο δείκτης αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος στην Ευρώπη των 28 κρατών-μελών. Τον υψηλότερο δείκτη αποδοτικότητας έχουν η Σουηδία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα στήριξης ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο δημόσιος τομέας της Κύπρου καταλαμβάνει την 5η θέση από το τέλος ως προς την αποδοτικότητά του, της Ισπανίας την 7η θέση από τέλος και της Ιταλίας την 8η θέση από τέλος. Στην 11η χειρότερη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία, ενώ η Πορτογαλία είναι κοντά στον μέσο όρο παρουσιάζοντας τη 13η καλύτερη επίδοση στο σύνολο των 28 χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή