«Αναγνωριστικά πυρά» μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για τα εργασιακά

«Αναγνωριστικά πυρά» μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για τα εργασιακά

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αψιμαχίες μεταξύ Αθήνας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, που αναμένεται να αποτελέσει το σημαντικότερο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξαπέλυσε νέα επίθεση χθες στο Ταμείο, ενώ ο εκπρόσωπός του Τζέφρι Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθούν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει ο εκάστοτε υπουργός σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις.

«Το ΔΝΤ όπου πάει προτείνει ένα κοστούμι ίδιο νούμερο για όλους», δήλωσε χθες ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε πως «οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ έχουν δηλώσει ότι δεν τίθεται γι’ αυτούς καμία ανάγκη αλλαγής του νόμου των ομαδικών απολύσεων». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, αναφερόμενος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός χαρακτήρισε το ΔΝΤ «σημαιοφόρο του νεοφιλελευθερισμού». Και συμπλήρωσε ότι «ακριβώς γι’ αυτό στηρίζω την πεποίθησή μου ότι θα απομονωθεί το ΔΝΤ ως ακραίος παίκτης στις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν διανοούμαι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει κάτι που όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και φαντάζομαι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα απορρίπτουν».

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Φέσσας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, υποστηρίζοντας ότι οι ομαδικές απολύσεις είναι «ένα δυσάρεστο μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη μέριμνα και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις διάσωσης, συγχώνευσης ή αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων». Ωστόσο πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις εφαρμόστηκε στη χώρα μας, «με την ελληνική πατέντα να παρεμβάλλεται το υπουργείο Εργασίας, το οποίο εγκρίνει ή όχι αυτές τις αποφάσεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ευρώπη». Σημείωσε επίσης ότι «ακόμη και στις λίγες περιπτώσεις που υπήρχε αμοιβαία κατανόηση εργοδοσίας – εργαζομένων, η παρέμβαση του υπουργού για να μη γίνουν ομαδικές απολύσεις είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες που είχαν κάνει σχετική αίτηση να βάλουν λουκέτο. Δεν επιτεύχθηκε ποτέ ο στόχος, δηλαδή να επιβιώσει τουλάχιστον μέρος της επιχείρησης». Ετσι ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι «επί της αρχής καλό είναι να υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες ως έχουν και να εστιάσουμε την προσοχή μας στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα προσελκύσουν σοβαρές επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί εθνικό μέτωπο στο θέμα των εργασιακών. «Αυτονόητο είναι. Το κείμενο που συζητάμε με τους κοινωνικούς εταίρους ακριβώς στο τέλος απευθύνει έκκληση στα κόμματα να υιοθετήσουν αυτές τις κοινωνικές θέσεις ως την κοινή εθνική στρατηγική», όπως ανέφερε. Για τον συνδικαλιστικό νόμο επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να θιγεί το δικαίωμα στην απεργία, ενώ συμπλήρωσε ότι «συζητάμε επιμέρους βελτιώσεις», για να σημειώσει ότι «αν δεν μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε χθες ότι η αξιολόγηση της αγοράς εργασίας συνεχίζεται και αναμένουμε να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για να γίνει η ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Πέραν τούτου, απέφυγε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Ελληνα υπουργού Εργασίας. Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι δεν είναι εκεί που θα ήθελε ο οποιοσδήποτε όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, και γι’ αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, για να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα την καταστήσει υγιή και βιώσιμη.

Τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Αθήνα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μοσκοβισί θα ζητήσει την επιτάχυνση της υλοποίησης των προαπαιτουμένων μέτρων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ αναμένεται να εκφράσει και τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή