Μοσκοβισί: «Το Brexit δεν επηρεάζει το ελληνικό πρόγραμμα»

Μοσκοβισί: «Το Brexit δεν επηρεάζει το ελληνικό πρόγραμμα»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων του καλοκαιριού, που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος, θα στείλει ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας θα καταστήσει σαφές ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει μία συζήτηση για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. «Είναι στο συμφέρον όλων, αλλά πρώτα απ’ όλα της Ελλάδας, να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε ο επίτροπος σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, αποσυνδέοντας το Brexit από την ελληνική πραγματικότητα. «Οι συνομιλίες πρέπει να είναι γρήγορες, ανεξάρτητα με την κατάσταση στη Βρετανία», σημείωσε, ενώ παραδέχτηκε ότι έρχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο για το χρέος, σχολιάζοντας τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επί του θέματος.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαΐου. Βεβαίως θα υπάρξουν προκλήσεις ως προς τις συνομιλίες για τα μέτρα του χρέους το φθινόπωρο. Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό. Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σ’ ένα έξυπνο και αμοιβαία επωφελές συμπέρασμα γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε.

Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει εάν είναι υπέρ της μείωσης των στόχων μετά το 2018, υποστηρίζοντας πως «έχει ήδη γίνει εκτεταμένη συζήτηση το προηγούμενο καλοκαίρι. Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου. Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα».

Να σημειωθεί ότι χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάριζαν ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει μονομερώς –όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα– στη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και πως δεν υπήρξε καμία τηλεδιάσκεψη επί του θέματος μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και των θεσμών, καθώς ο υπουργός βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο για επαφές με επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή