Οι τουρίστες της Αθήνας θέλουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

Οι τουρίστες της Αθήνας θέλουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά στους δέκα τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα θεωρούν ότι είναι σημαντικό να είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή, ενώ δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση δεν επηρέασε καθόλου την εμπειρία του ταξιδιού τους.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας που πραγματοποίησε η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού σε σχέση με την ικανοποίηση των επισκεπτών και την απόδοση των ξενοδοχείων στην Αττική. Το 94% των ξένων τουριστών δήλωσαν ότι δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στο ταξίδι τους από τα capital controls. Από την έρευνα προέκυψε ότι η μέση ημερήσια δαπάνη των επισκεπτών εκτός ξενοδοχείου φθάνει στα 106,7 ευρώ. Από το σύνολο του ποσού 19,8 ευρώ δαπανώνται σε αξιοθέατα και διασκέδαση, 34,4 ευρώ σε εστιατόρια καφέ και μπαρ, 28,5 ευρώ σε αγορές και 24,1 ευρώ σε μεταφορές κ.α. Την πρώτη θέση στους λόγους επιλογής της Αθήνας ως προορισμού κατέχουν με ποσοστό 76% το πολιτιστικό ενδιαφέρον και οι αρχαιολογικοί χώροι. Ακολουθούν η γαστρονομία και η διασκέδαση, η μετεπιβίβαση για άλλο προορισμό, οι αγορές σε εμπορικά κέντρα και η σύγχρονη ζωή.

Τι λένε οι επισκέπτες

Η Αθήνα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, εκπλήσσει θετικά τους επισκέπτες. Το 62% των επισκεπτών δηλώνουν ότι είχαν καλύτερη ή πολύ καλύτερη εμπειρία απ’ ό,τι προσδοκούσαν στην Αθήνα. Επίσης, το 95% των τουριστών θα τη σύστηναν ανεπιφύλακτα σε φίλους και γνωστούς ως τουριστικό προορισμό. Οι επισκέπτες που έχουν ξανάρθει στην Αθήνα χρησιμοποιούν λιγότερες πηγές προετοιμασίας του ταξιδιού τους συγκριτικά με αυτούς που την επισκέπτονται πρώτη φορά. Αναζητούν μία νέα εμπειρία επισκεπτόμενοι άλλα αξιοθέατα εκτός της Ακρόπολης και του μουσείου της ή και επισκεπτόμενοι κάποιο νησί του Αργοσαρωνικού. Οι τουρίστες που έχουν επαναλάβει το ταξίδι δαπανούν περισσότερα χρήματα ημερησίως από τους επισκέπτες που έρχονται για πρώτη φορά (124 ευρώ έναντι 93 ευρώ). Το 58% της ηλικιακής ομάδας άνω των 50 ετών έχει ξανάρθει στην Αθήνα. Είναι δραστήριοι, επισκέπτονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα, είναι ενήμεροι για τα νησιά του Αργοσαρωνικού και πολλοί εξ αυτών σπεύδουν να τα γνωρίσουν. Ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα, καθώς η ημερήσια δαπάνη τους φθάνει σε 162 ευρώ. Το 78% των τουριστών από 18 έως και 30 ετών επισκέπτεται την Αθήνα για πρώτη φορά, είναι χρήστες κοινωνικών δικτύων (91%) και κάνουν on-line κράτηση για το ταξίδι τους (79%). Η μέση ημερήσια δαπάνη τους δεν ξεπερνά τα 69 ευρώ.

Οι απευθείας αφίξεις από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Αθήνας σημείωσαν αύξηση κατά 38% το 2015, κατατάσσοντας την αμερικανική αγορά ανάμεσα στις 15 κορυφαίες διεθνείς αγορές για την Αθήνα. Οι Βόρειοι Αμερικανoί είναι οι πιο ικανοποιημένοι από την ταξιδιωτική εμπειρία τους στην Αθήνα και έχουν δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στη σχέση ποιότητα και τιμής για τα ξενοδοχεία σε σύγκριση με επισκέπτες από άλλες ηπείρους. Οι Αμερικανοί επισκέπτες είναι μέσοι καταναλωτές στην Αθήνα, ενώ οι τουρίστες από τη Μέση Ανατολή και την Αυστραλία δαπανούν περισσότερα κυρίως σε ψώνια. Επιπλέον, οι Αμερικανοί πραγματοποιούν λιγότερες δαπάνες σε ψώνια, επειδή αξιολογούν τη σχέση ποιότητας και τιμής χαμηλότερα σε σχέση με άλλες εθνικότητες. Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες δαπανούν τα λιγότερα χρήματα και μαζί με τους Ασιάτες δίνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία για τη συνολική τους εμπειρία στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή