Μοσκοβισί: «Δεν αλλάζουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018»

Μοσκοβισί: «Δεν αλλάζουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στις προσδοκίες της κυβέρνησης για χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 έβαλε χθες ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί, ενώ ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι όλα (αξιολόγηση, χρέος, συμμετοχή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί έως τα Χριστούγεννα, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ο κ. Μοσκοβισί ήταν αρκετά σαφής ως προς το μείζον για την κυβέρνηση θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Θα πρότεινα να μην ξανανοίξει αυτή η συζήτηση», ήταν η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Κομισιόν ως προς το αίτημα της κυβέρνησης να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και του 2020. Μάλιστα, επισήμανε ότι «ο Ευκλείδης (σ.σ.: Τσακαλώτος) γνωρίζει πολύ καλά το πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων».

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη. Το μήνυμα φαίνεται πως το έχει λάβει η κυβέρνηση, καθώς ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το ύψος των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από τη θέση της για χαμηλότερα πλεονάσματα, αλλά φαίνεται να αποδέχεται η συζήτηση να γίνει αργότερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020 (θα έπρεπε να έχει κατατεθεί από τον Μάιο) είναι ακόμα υπό συζήτηση. Και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη. Επί της ουσίας, ο λόγος που η κυβέρνηση δεν το καταθέτει είναι επειδή θέλει να συμπεριλάβει τους χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020, αλλά το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών διαφωνεί.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε στον κ. Μοσκοβισί το θέμα της διαχείρισης του προγράμματος. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες πως υπάρχει μια αντίφαση στους θεσμούς: «Δεν μπορούν να απαιτούν να έχουν ακόμα και τη μικροδιαχείριση του προγράμματος και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος». Είναι σαφές ότι η Αθήνα επιδιώκει να αποκτήσει βαθμούς ελευθερίας στην εκτέλεση του προγράμματος, χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους αυτού, ενώ ο υπουργός ανέφερε ότι μετά το καλοκαίρι θα κατατεθούν 6-7 νομοσχέδια στο πλαίσιο αυτό. Κάτι για το οποίο δεν ήταν αρνητικός ο κ. Μοσκοβισί.

Αυτό, όμως, που κατέστησε σαφές ο Ευρωπαίος επίτροπος είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί εγκαίρως. Δηλαδή, τα προαπαιτούμενα μέτρα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και να κλείσει τον 2ο έλεγχο έως τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Απευθυνόμενος, δε, προς τους Ελληνες βουλευτές τους κάλεσε να ψηφίζουν κάποιες μεταρρυθμίσεις που υποβάλλει η κυβέρνηση και μετά να κάνουν πράξη τη θεωρία. Στη συνέχεια θα πρέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτός είναι ο οδικός χάρτης κατά τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα να μη χαλαρώσει και να μη μείνει με «σταυρωμένα χέρια». Να σημειωθεί ότι και ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως «πρέπει να υπάρξει λύση πριν από τα Χριστούγεννα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή