Οι προτάσεις του ΣΕΒ για τις αλλαγές στα εργασιακά

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για τις αλλαγές στα εργασιακά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της διαιτησίας και της προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θεωρεί μείζον για τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ο ΣΕΒ, όπως καταγράφεται και στο τεχνικό υπόμνημα που ήδη έχει καταθέσει στη διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, που βρίσκεται στην Αθήνα. Η επιτροπή, που έχει συσταθεί σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη να καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας ένα προσχέδιο πορίσματος για τις απαιτούμενες αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την εξεύρεση μιας κοινής εθνικής γραμμής, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση όλων των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιδιώκει την κατάθεση ενός ενιαίου υπομνήματος από τους εργοδοτικούς φορείς και τη ΓΣΕΕ προς την επιτροπή. Για τον λόγο αυτό, ήδη χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα. Ο Σύνδεσμος, άλλωστε, έχει ήδη καταθέσει ένα τεχνικό υπόμνημα στους επιστήμονες της επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο αναδεικνύονται ως μείζονα θέματα η λειτουργία του ΟΜΕΔ και συγκεκριμένες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982. Αναλυτικά, ο ΣΕΒ επισημαίνει πως η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται στην Ελλάδα μόνο από την επιβολή συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας, με την οποία, παρά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, είναι αντίθετη και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Ακόμη και οι τελευταίες αλλαγές στη λειτουργία του ΟΜΕΔ αγνοούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο υπόμνημα, ότι οι αποφάσεις του Οργανισμού θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο από τα μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν, ενώ παλαιότερα αποκτούσαν γενική ισχύ.

Οσο για τις απαιτούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι για την κήρυξη απεργίας, η εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης του σωματείου προς το ΔΣ θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη με ημέρες, ώρες και χρονική διάρκεια, οι συνδικαλιστικές άδειες θα πρέπει να μην πληρώνονται από τον εργοδότη και να αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας η καταδίκη συνδικαλιστή για ποινικό αδίκημα. Η Επιτροπή αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα έως αύριο, προκειμένου να παραδώσει στον κ. Κατρούγκαλο ένα προσχέδιο πορίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή