Σχέδιο για παροχή κάρτας σίτισης σε όσους χάνουν το ΕΚΑΣ

Σχέδιο για παροχή κάρτας σίτισης σε όσους χάνουν το ΕΚΑΣ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε σενάρια με αντισταθμιστικά μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με επικρατέστερο αυτό της παροχής κάρτας σίτισης, αντίστοιχης αυτής που δικαιούνται οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αφού συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υποστηρίζοντας ότι ενώ το νέο ασφαλιστικό εισήγαγε έναν άλλο θεσμικό τρόπο αντιμετώπισης της φτώχειας των συνταξιούχων, την εθνική σύνταξη, το πρόβλημα που πρέπει άμεσα να λυθεί είναι αυτό των χαμηλοσυνταξιούχων που ήδη έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, αλλά και αυτών που θα το χάσουν τα επόμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αναζητούνται μέτρα με «διατηρησιμότητα». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος δεν θέλησε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, το κονδύλι που απαιτείται θα προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς βέβαια να φθάνει το ποσό των 900 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο κονδύλι που χρηματοδοτούσε την καταβολή του επιδόματος.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως το σενάριο της επιδότησης των τιμολογίων ΔΕΚΟ έχει ήδη απορριφθεί, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι – δικαιούχοι του ΕΚΑΣ έχουν ήδη ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια.

Μεταξύ των προτάσεων που μετρώνται, τόσο ως προς το δημοσιονομικό κόστος όσο και προς το πολιτικό αλλά και κοινωνικό όφελος προς μια ομάδα πολιτών που ξαφνικά είδε ένα πολύ σημαντικό εισόδημα να κόβεται, είναι η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. Ηδη, έχει προβλεφθεί η διατήρηση του χαμηλού ποσοστού της τάξης του 10% σε όσους φέτος έχασαν το ΕΚΑΣ, έναντι του 25% που καταβάλλουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι και πλέον μετριέται το κόστος που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο προς τον ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχα, εξετάζεται και το σενάριο μείωσης ή και μηδενισμού των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, που παρακρατούνται από την κύρια σύνταξη, για τους συγκεκριμένους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επικρατέστερο, βέβαια, σενάριο θεωρείται αυτό της προπληρωμένης κάρτας για αγορές, κυρίως τροφίμων ή και άλλων αγαθών. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης που εφαρμόζεται από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, και ήδη στην κυβέρνηση εξετάζονται οι παράμετροι βάσει των οποίων θα μπορούσε το μέτρο να επεκταθεί και στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, το οποίο κόβεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή