ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιου: Απαιτείται ρεαλιστικό σχέδιο για το ελληνικό χρέος

lioy-apaiteitai-realistiko-schedio-gia-to-elliniko-chreos-2143473

Μήνυμα προς την κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και προς τους πιστωτές της χώρας να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έστειλε ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιου μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Ευκ.  Τσακαλώτο.

Ο κ. Λιου ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή των μέτρων που είχαν ψηφιστεί και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Οπως ανέφερε ο κ.Λιου, οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές για να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος. Κατά τον ίδιο είναι σημαντικό να γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αυτό να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής συμφωνίας. Πάντως ο κ.Λιου απέφυγε να προσδιορίσει τα μετρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραπέμποντας γι αυτό στους πιστωτές της χώρας.

Ωστόσο υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των αποφάσεων που θα ληφθούν για το χρέος να διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και ότι ταυτόχρονα θα γυρίσει και θα παραμείνει σε ανάπτυξη. Σε ότι αφορά το θέμα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων (για τα οποία η Ελλάδα επιμένει να μειωθούν) ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητήσει η Ελλάδα με τους εταίρους της. Επίσης ο κ. Λιου υποστήριξε ότι το ΔΝΤ είναι σημαντικό να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αναδεικνύοντας τον ρόλο που έχει στο θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος αφού ευχαρίστησε τον κ. Λιου για την συνεισφορά του στις συζητήσεις κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους πρόσθεσε ότι ο κ. Λιου θα μεταβεί στην Κίνα για την σύνοδο των G20 και θα συναντηθεί με πολλούς παράγοντες ως φίλος της Ελλάδας για να ανοίξει συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντικές αποφάσεις.