Στα 412 εκατ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Στα 412 εκατ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη πιο εμφανείς έγιναν οι επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον περασμένο Mάιο, καθώς διευρύνθηκε το έλλειμμα λόγω της μείωσης των εξαγωγών στις υπηρεσίες. Ωστόσο, στο πεντάμηνο εμφανίζεται βελτίωση στο ισοζύγιο, η οποία οφείλεται στην πληρωμή λιγότερων τόκων, μισθών και συντάξεων στο εξωτερικό και όχι στην αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών εισπράξεων.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 412 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 272 εκατ. ευρώ έναντι του Μαΐου του 2015. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 442 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 339 εκατ. ευρώ από 672 εκατ. ευρώ τον Mάιο πέρυσι. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 10,4% παρά την άνοδο των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 4,4%, μια εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να παρουσιάσει επιδείνωση.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου το ισοζύγιο τρεχουσών βελτιώθηκε κατά 884 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Μάιο του 2015, όταν είχε εμφανίσει έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε στο πεντάμηνο κατά 1,3 δισ. ευρώ, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, οφειλόμενη σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μείωση εμφάνισαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών για το πεντάμηνο περιορίστηκαν κατά 1,3% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 6,2%. Το ισοζύγιο των πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 1 δισ. ευρώ κατά 715 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του ίδιου διαστήματος του 2015 λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη καθώς και για αμοιβές και μισθούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή