ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: νέος διαγωνισμός για το 100% της ΕΕΣΣΤΥ

taiped-neos-diagonismos-gia-to-100-tis-eessty-2143768

Στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 100% της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) προχώρησε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, το Ταμείο προχώρησε στην πώληση ακινήτου στην Αρμενία αντί 3,95 εκατ. δολαρίων, ενώ ξεκίνησε και τη διαδικασία πρόσληψης νομικού συμβούλου για την πώληση της Μαρίνας Αλίμου.

Σε ο,τι αφορά την ΕΕΣΣΤΥ, με βάση την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2016. Στη συνέχεια, το ΤΑΙΠΕΔ θα προεπιλέξει τους ενδιαφερομένους που θα συμμετάσχουν στη β΄ φάση, οι οποίοι θα υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στο τέλος Οκτωβρίου και συγκεκριμένα την 31η Οκτωβρίου 2016.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα, καθώς το σκηνικό στις ελληνικές σιδηροδρομικές μεταφορές έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, μετά και τη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ και την ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφέρει τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕΣΣΤΥ με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ και οι οποίες αφορούν τη σύμβαση συντήρησης του τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την αξιοποίηση ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ. Ως συνέπεια, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας είναι περισσότερο διάφανο σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, όπου οι διεταιρικές συμβάσεις του ομίλου ΟΣΕ τότε καταρτίζονταν.

Επιπλέον στον νέο διαγωνισμό, ο ανταγωνισμός αναμένεται υψηλότερος με τη συμμετοχή της ιταλικής Ferrovie, η οποία δεν συμμετείχε στον αρχικό διαγωνισμό. Η εταιρεία, μάλιστα, θεωρείται φαβορί για την ΕΕΣΣΤΥ, δεδομένου ότι θα θελήσει να έχει η ίδια το πρώτο λόγο στη συντήρηση του τροχαίου υλικού που θα χρησιμοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ προεξόφλησε στους δημοσιογράφους την επιτυχία του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της ΕΕΣΣΤΥ, γνωστής και ως ROSCO.

Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε τον διαγωνισμό πρόσληψης του νομικού συμβούλου για την αποκρατικοποίηση της Μαρίνας Αλίμου. Ο διαγωνισμός θα περιλάβει αποκλειστικά τη Μαρίνα Αλίμου, χωρίς τους άλλους λιμένες και μαρίνες του Σαρωνικού.