Πρόσκαιρα τα οφέλη του τουρισμού από την Τουρκία

Πρόσκαιρα τα οφέλη του τουρισμού από την Τουρκία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, αλλά και τη μεταφορά συνεδρίων, εταιρικών εκδηλώσεων, κρουαζιερόπλοιων και τουριστικών σκαφών από την Τουρκία σε ελληνικούς προορισμούς προκάλεσε η απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα. Τα πρόσκαιρα οφέλη για τη χώρα μας, ωστόσο, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της χώρας, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, καθώς η γενικότερη αστάθεια στην περιοχή δεν αποτελεί θετικό στοιχείο για τη μελλοντική πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, σημειώνει ότι παρά την τάση ενίσχυσης των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες, καταγράφονται και τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για τη σεζόν του 2017. Και αυτό γιατί ο πρώτος σχεδιασμός μεγάλων αεροπορικών εταιρειών προβλέπει μείωση των αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό προς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί ότι μία σειρά γεγονότων, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται η χώρα μας, θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, η υπερφορολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογραμμίζει για φέτος ότι ένας σημαντικός αριθμός τουριστών από βασικές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, δεν προχωράει σε κρατήσεις στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η τουριστική πίτα για τους προορισμούς της Μεσογείου την καλοκαιρινή περίοδο.

Η απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία ήρθε σε μία στιγμή κατά την οποία η γειτονική χώρα επιχειρούσε να επανέλθει στο τουριστικό προσκήνιο. Σε αυτό, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της Τουρκίας, θα βοηθούσε και η επαναπροσέγγιση που επεδίωξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονταν στο ναδίρ από πέρυσι τον Νοέμβριο, οπότε καταρρίφθηκε το ρωσικό μαχητικό από τουρκικά πυρά. Το αποτέλεσμα ήταν η Ρωσία να επιβάλει οικονομικό και τουριστικό εμπάργκο στη γειτονική χώρα. Η επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν δημιούργησε προσδοκίες στους τουριστικούς επιχειρηματίες της Τουρκίας ότι θα βελτιωθεί η ροή των Ρώσων τουριστών. Ομως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, φαίνεται ότι χάνεται οριστικά η ρωσική αγορά για τη γειτονική χώρα τη φετινή χρονιά. Βέβαια, εκτός από τη Ρωσία, σημαντική πτώση των αφίξεων καταγράφει η Τουρκία και από άλλες βασικές αγορές, λόγω των διαδοχικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι ταξιδιωτικές συστάσεις και οδηγίες που εκδόθηκαν από τις χώρες από τις οποίες δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών η Τουρκία επέφεραν μαζικές ακυρώσεις τόσο για την τρέχουσα περίοδο όσο και για το υπόλοιπο της σεζόν. Οι κρατήσεις ως φαίνεται θα μοιρασθούν μεταξύ των χωρών που αποτελούν «ασφαλή» τουριστικά καταφύγια για τη φετινή σεζόν. Η Ελλάδα αναμένεται να πάρει ένα μερίδιο αυτών των κρατήσεων, αν και τα περισσότερα οφέλη προκύπτουν για την Ισπανία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει φέτος ρεκόρ αφίξεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Εκτός από την ενίσχυση της ζήτησης για κρατήσεις τελευταίας στιγμής προς την Ελλάδα, ενδιαφέρον διαπιστώνεται και για τη μεταφορά συνεδριακών και εταιρικών εκδηλώσεων που επρόκειτο να διοργανωθούν στη γειτονική χώρα. Διοργανωτές συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων έχουν γίνει αποδέκτες των σχετικών αιτημάτων τα οποία εκτός από τη φετινή χρονιά επεκτείνονται και στο 2017.

Πάντως, η αναταραχή που προκάλεσε στη γειτονική χώρα η απόπειρα του πραξικοπήματος είχε και αρνητικές συνέπειες, καθώς καταγράφηκε ανάσχεση της ροής των Τούρκων τουριστών προς την Ελλάδα. Επίσης, τις πρώτες ημέρες της έντασης σημειώθηκαν ακυρώσεις από Τούρκους οι οποίοι είχαν κλείσει τις διακοπές τους κυρίως σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Εκπρόσωποι ξενοδοχειακών φορέων θεωρούν ότι ανασταλτικός παράγοντας ομαλοποίησης του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία για το υπόλοιπο διάστημα θα αποτελέσει η εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούν οι αρχές της γειτονικής χώρας στα σύνορά μας για τον εντοπισμό πραξικοπηματιών, οι οποίοι με το πρόσχημα των διακοπών ενδεχομένως να θελήσουν να διαφύγουν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή