Οι πολυτελείς βίλες διατηρούν την αγοραστική τους αξία στα νησιά λόγω ξένου ενδιαφέροντος

Οι πολυτελείς βίλες διατηρούν την αγοραστική τους αξία στα νησιά λόγω ξένου ενδιαφέροντος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως 83% ακριβότερα μπορεί να πωληθεί μια πολυτελής παραθαλάσσια βίλα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, συγκριτικά με μια συμβατική κατασκευή στα ίδια νησιά, δείγμα του «χάσματος» που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης των τιμών. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, μια πολυτελής κατοικία στη Σαντορίνη (π.χ. Καλντέρα) πωλείται σήμερα αντί ποσού 10.800 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, τη στιγμή που μια αντίστοιχη συμβατική κατασκευή σε άλλο, λιγότερο δημοφιλές σημείο του νησιού, στοιχίζει «μόλις» 1.800 ευρώ/τ.μ., 83,3% λιγότερο.

Ανάλογη διαφορά καταγράφεται και στη Μύκονο, καθώς η μέση τιμή πώλησης μιας πολυτελούς βίλας αγγίζει τα 12.500 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, έναντι μέσου κόστους 2.160 ευρώ/τ.μ. μιας συμβατικής κατοικίας, δηλαδή 82,7% λιγότερο. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έρευνα, η ανώτατη τιμή πώλησης τέτοιων ακινήτων μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσια του μέσου όρου τους, αγγίζοντας τα 25.270 ευρώ/τ.μ. στη Μύκονο και τα 20.400 ευρώ/τ.μ. στη Σαντορίνη.

Στην Πάρο, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες πωλούνται αντί 7.500 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, έναντι 1.800 ευρώ/τ.μ. των συμβατικών κατασκευών, μια διαφορά της τάξεως του 76,2%, ενώ στην Κέα (Τζιά), η αντίστοιχη διαφορά ανέρχεται σε 67%, καθώς τα πολυτελέστερα ακίνητα πωλούνται αντί 5.000 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, έναντι 1.650 ευρώ/τ.μ. των υπολοίπων εξοχικών. Τέλος, τη μικρότερη σχετική διαφορά με 55,8% παρουσιάζει η αγορά εξοχικών κατοικιών της Κύθνου, όπου οι μεν πολυτελείς κατοικίες στοιχίζουν 3.050 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ οι συμβατικές 1.350 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμούμε ότι καταλαμβάνει περίπου το 10 – 15% της συνολικής πίτας της αγοράς εξοχικών και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι αναζητούν ιδιαίτερα ακίνητα και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις σχετικές υπεραξίες που μπορεί να φτάσουν και στο 85% του μέσου όρου μιας τυπικής κατοικίας». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι σχετικές κατασκευές έχουν καταγράψει μικρότερη πτώση τιμών σε σχέση με τις υπόλοιπες εξοχικές κατοικίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης. Εσχάτως δε, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό εμφανίζεται υψηλότερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς αρκετοί πιθανοί αγοραστές που ενδιαφέρονταν για την απόκτηση πολυτελών κατασκευών στη γειτονική Τουρκία, έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα τους και στην Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από την εικόνα της αγοράς εξοχικής κατοικίας στις Κυκλάδες, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε νέα πτώση τιμών της τάξεως του 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis, πρόκειται για το 11ο διαδοχικό εξάμηνο κατά το οποίο οι τιμές υποχωρούν, δηλαδή από τις αρχές του 2010 και μετά. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτωτική πορεία των αξιών των εξοχικών κατοικιών θα διατηρηθεί για το σύνολο του 2016. Ωστόσο, είναι πιθανή η περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού της υποχώρησης, εφόσον διατηρηθεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα των τελευταίων μηνών, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για τις αξίες των ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή