Μεγαλύτερα πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Μεγαλύτερα πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες για την επιβολή των νέων προστίμων έδωσε χθες ο γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Αν και ακόμα το νομοσχέδιο που προβλέπει τα νέα πρόστιμα δεν έχει ψηφιστεί (ψηφίζεται την Τετάρτη), τα νέα πρόστιμα είναι σε ισχύ από χθες. Πλέον, όσοι συλλαμβάνονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις, το κατώτερο ύψος του προστίμου που θα τους επιβάλλεται θα είναι 250 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, εκείνοι που έχουν φοροδιαφύγει για ποσό επί παραδείγματι 50 ευρώ, δεν θα πληρώνουν πλέον πρόστιμο ίσο με το 50% (25 ευρώ), αλλά 250 ευρώ. Βέβαια, όσοι δεν έχουν κόψει αποδείξεις που αναλογούν σε ΦΠΑ 600 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 50% (300 ευρώ), καθώς το πρόστιμο ξεπερνά το όριο των 250 ευρώ.

Ο κ. Πιτσιλής σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με τους εφόρους έδωσε συμπληρωματικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές, σημειώνοντας πως «ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε όλα τα καταστήματα, αλλά ο παραδειγματισμός. Να μην κλείσουμε δηλαδή το καφενεδάκι και να αφήνουμε να λειτουργεί δίπλα του ο μεγάλος φοροφυγάς».

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΓΔΕ για τα νέα πρόστιμα:

• Επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

• Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ και 1.000 ευρώ, αντιστοίχως.

• Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και 2.000 ευρώ, αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή