Επιμερισμό ευθυνών για τα εργασιακά επιδιώκει ο Κατρούγκαλος

Επιμερισμό ευθυνών για τα εργασιακά επιδιώκει ο Κατρούγκαλος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία εθνικού μετώπου για τα εργασιακά, με τη συμμετοχή και των πολιτικών κομμάτων, φιλοδοξεί να πετύχει η κυβέρνηση και δη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Παράλληλα, επιδιώκοντας να μετριάσει την κοινωνική αναταραχή που προκλήθηκε τον προηγούμενο μήνα για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, το οικονομικό επιτελείο μετρά τα σενάρια ελάφρυνσης όσων έχασαν μέρος ή το σύνολο του ΕΚΑΣ, καταλήγοντας ότι μόνο κάποια, χαμηλού κόστους μέτρα, όπως η εφαρμογή της κάρτας κοινωνικής αλληλεγγύης, μπορούν να εφαρμοστούν.

Στο πεδίο των εργασιακών, με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης ενός εθνικού μετώπου, μέσα από την υποστήριξη του κοινού ανακοινωθέντος των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα, βέβαια, καλεί τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει των διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο. Καλεί δε, ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας με δήλωσή του στη «Ναυτεμπορική» καλεί τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση επί του θέματος αυτού, ώστε να ενδυναμωθεί και να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο η διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει πως δεν τον αιφνιδίασε το γεγονός ότι, μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του ΣΕΒ που ήταν «σε διαφορετικό ύφος», καθώς, όπως επισημαίνει, «ο ΣΕΒ, με την τελική του δήλωση, εμμένει στα από κοινού συμφωνηθέντα και δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση».

«Η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ σημαντική, διότι διαμορφώνει τη βάση ενός εθνικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για τη διαπραγμάτευση επί των εργασιακών», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς μεταξύ άλλων, αποδέχονται ως καλές πρακτικές, μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ζητούν την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον ελάχιστο μισθό και δηλώνουν καθαρά ότι δεν τίθεται καν θέμα περαιτέρω μείωσης των κατώτατων μισθών ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, παραπέμποντας σε παλαιότερες κοινές δηλώσεις τους, επαναλαμβάνουν ότι δεν υφίσταται ανάγκη εισαγωγής λοκ άουτ ή αλλαγής του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ θέτουν εκ νέου επί τάπητος την ανάγκη επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, δηλώνει. «Είναι ιδιαίτερα θετική η συνυπογραφή της δήλωσης αυτής και από τον ΣΕΒ» επισημαίνει ο υπουργός, για να συμπληρώσει πως το γεγονός ότι μετά την υπογραφή ακολούθησαν ανακοινώσεις του σε διαφορετικό ύφος, δεν τον αιφνιδίασε. «Είναι προφανές ότι τα ταξικά συμφέροντα των βιομηχάνων δεν είναι ίδια με αυτά των εργαζομένων» αναφέρει.

Σε μια προσπάθειά του μάλιστα να μεταφέρει τη συζήτηση στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει πως αυτό που έχει σημασία είναι να πάρουν θέση επί του ζητήματος και τα κόμματα, ιδίως η Νέα Δημοκρατία, «της οποίας ο πρόεδρος έχει αρκετές φορές δηλώσει ότι υιοθετεί τις “διαρθρωτικές αλλαγές” που προτείνει το ΔΝΤ».

Καθώς βέβαια σε πολιτικό και κυρίως κοινωνικό επίπεδο, η περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους δημιουργεί οξύτατες αντιδράσεις, η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας θα επιδιώξει τη θεσμοθέτηση μέτρων που θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στη μείωση ή και την καθολική διακοπή του επιδόματος. Οπως μάλιστα έχει αποκαλύψει η «Κ», το πιθανότερο μέτρο που εξετάζεται είναι η διάθεση στους χαμηλοσυνταξιούχους κάρτας κοινωνικής αλληλεγγύης, στην οποία θα πιστώνεται κάθε μήνα ένα ποσό, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου οι δικαιούχοι να κάνουν τις αγορές τους σε τρόφιμα και πιθανότατα άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή