Κατατέθηκε η τροπολογία για την εξαίρεση αγροτεμαχίων από τον ΕΝΦΙΑ

Κατατέθηκε η τροπολογία για την εξαίρεση αγροτεμαχίων από τον ΕΝΦΙΑ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαίρεση μόνο για το 2016 των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χθες αργά το βράδυ.

Η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο θα είχε όφελος δημοσιονομικό ύψους 230 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι η βεβαίωση του φετινού ΕΝΦΙΑ ξεπερνάει τα 3,5 δισ. ευρώ και κατ'επέκταση υπήρχε περιθώριο εξαίρεσης των αγροτεμαχίων, καθώς η βεβαίωση θα πρέπει να κινηθεί στα επίπεδα των 3,3 δισ. ευρώ για να θεωρηθεί ασφαλής η πρόβλεψη είσπραξης από τον φόρο 2,65 δισ. ευρώ.

Επίσης, με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, ορίζεται οτι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά απο το τέλος Σεπτεμβρίου. 'Ετσι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προέβλεπε την καταβολή του φόρου σε 4 μηνιαίες δόσεις και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2016.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το κόστος της διάταξης εξαίρεσης των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ.

Στην τροπολογία προβλέπονται ακόμη:

– Η απαλλαγή των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

– Η προαιρετική (από υποχρεωτική, που είναι σήμερα) έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το πρόστιμο που προβλεπόταν σε περίπτωση μη εκδοσής του. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει για φορολογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται από 1.1.2016.

– Η παράταση για τρία χρόνια της παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση των οριζόμενων πράξεων προσδιορισμού φόρου καθώς και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών για υποθέσεις του ΣΔΟΕ οι οποίες μεταφέρονται ή έχουν μεταφερθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή