Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για το κόστος διαπραγμάτευσης

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για το κόστος διαπραγμάτευσης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το κόστος της περυσινής διαπραγμάτευσης, έδωσαν χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την ανάδειξη ποσών όπως τα 86 δισ. ευρώ ή τα 100 δισ. ευρώ ως κόστος από τη διαπραγμάτευση του 2015, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες τα εξής:

Η κατανομή των 86 δισ.

1. Το κόστος των 86 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό του δανείου που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015, με το υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει ότι όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη «υιοθετούν την άποψη πως ολόκληρο το ποσό της δανειακής σύμβασης αποτελεί νέο χρέος». Ωστόσο, προσθέτει πως τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου κατανέμονται ως εξής:

• 54 δισ. ευρώ αφορούν την αναχρηματοδότηση του παλαιού χρέους. «Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν αποτελεί νέο χρέος».

• 25 δισ. ευρώ είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εξ αυτών μόνο τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν.

«Οπότε τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως κόστος της διαπραγμάτευσης εφόσον δεν θα χρησιμοποιηθούν!».

• 7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Ρέγκλινγκ

2. Απαντώντας στην άποψη ότι «θα είχαμε ανάπτυξη 20 δισ. ευρώ το 2015 και το 2016» ως διαφυγόντα κέρδη της Ελλάδας από τη μη επιστροφή στην ανάπτυξη, παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν πως η άποψη αυτή προήλθε από την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ανέφερε ότι θα είχαμε 2,5% ανάπτυξη το 2015 και 3,5% το 2016. Ποσοστά που αθροίζουν σε 6% του ΑΕΠ. «Αρχικά να σημειώσουμε ότι το 6% του ΑΕΠ είναι 10 δισ. ευρώ και όχι 20 δισ. – για να του «βγουν», δηλαδή, τα νούμερα διπλασίασε το ΑΕΠ της Ελλάδας!..

Αλλά ακόμη και αυτά τα 10 δισ. ευρώ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα», αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλύσεις βιωσιμότητας

3. Οι διαφορές που αναδεικνύονται από τις αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (μεταξύ των οποίων και αυτή που έχει συντάξει η Τράπεζα της Ελλάδος) προκύπτουν, κατά το υπουργείο Οικονομικών, μόνο από τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Θέματα για τα οποία διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε τις συμφωνίες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ», κατά τα στελέχη του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή