Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διατήρησε τα 3,5 αστέρια

Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διατήρησε τα 3,5 αστέρια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βαθμολογία της, 3,5 αστέρια με άριστα τα πέντε αστέρια, διατήρησε το 2015 η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού σύμφωνα με την αξιολόγηση που διενεργεί κάθε χρόνο η διεθνής έκδοση με ειδίκευση στα θέματα ανταγωνισμού Global Competition Review (GCR).

Η διατήρηση της καλής επίδοσης της εθνικής αρχής αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των ελλείψεων που έχει σε προσωπικό και των έντονων παρεμβάσεων στη λειτουργία και τη σύνθεσή της που επιχείρησε να κάνει το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας.

«Η ελληνική Ε.Α. είχε μια αρκετά καλή χρονιά το 2015. Εκλεισε αρκετές σημαντικές υποθέσεις και η γνωμοδοτική εργασία της έχει λάβει επαίνους από εγχώριους δικηγόρους, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς. Το κατάφερε αυτό χωρίς όλο το απαιτούμενο προσωπικό, καθώς τα μέλη της λειτουργούν και ως επικεφαλής χειριστές των υποθέσεων. Ωστόσο, το 2016 ξεκίνησε με σύννεφα, με μια έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, προκαλώντας ερωτήματα για το εάν η Αρχή θα μπορέσει να οικοδομήσει επάνω στη θετική συγκυρία του 2015», αναφέρει το GCR. Η διεθνής έκδοση αναφέρεται ουσιαστικά στις τροπολογίες που έφερε τον Φεβρουάριο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και οι οποίες υπό τις πιέσεις των δανειστών και ειδικά της Κομισιόν τροποποιήθηκαν, ενώ κάποιες, αν και ψηφίστηκαν, δεν έχουν εφαρμοστεί. Μάλιστα, τους επόμενους μήνες, βάσει των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να θεσπίσει ρυθμίσεις που θα πρέπει να ενισχύουν περαιτέρω την ανεξαρτησία της ΕΑ, αντί να την περιορίζουν.

«Τα υψηλά πρόστιμα, το κλείσιμο υποθέσεων που χρόνιζαν και γνωμοδοτήσεις ύψιστης αξίας, με λιγότερο από το προβλεπόμενο προσωπικό, καταδεικνύουν μια Αρχή που δρα επαγγελματικά. Οι παρατηρητές είναι εν γένει εντυπωσιασμένοι με την επίδοσή της, ειδικά δεδομένων των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων της», προσθέτει το GCR.

Στην αξιολόγηση της Ε.Α. γίνεται επίσης λόγο και για το καρτέλ των κατασκευαστικών, με το GCR να υποστηρίζει ότι η φήμη της ανεξάρτητης αρχής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης.

Ιδια βαθμολογία με την ελληνική Ε.Α. έχουν ακόμη η αντίστοιχη Αρχή του Καναδά, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, τη Νορβηγίας και της Ισπανίας. Με την επίδοση των τριάμισι αστεριών η Ε.Α. κατατάσσεται σε υψηλότερη θέση από αρχές ανταγωνισμού χωρών πιο ώριμων σε ζητήματα ανταγωνισμού όπως η Αυστρία και η Φινλανδία. Στην ελίτ, με πέντε αστέρια των αρχών ανταγωνισμού, βρίσκονται η γαλλική, η γερμανική, η κορεατική και οι δύο αμερικανικές αρχές (το ειδικό τμήμα που λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καθώς και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή