Ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλές προσδοκίες για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου που εκτείνεται μέχρι και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στη Ν. Κρήτη, δημιουργούν τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου παραχωρήσεων της κυπριακής κυβέρνησης για τα οικόπεδα 6, 8 και 10. Τη μεγάλη έκπληξη στον διαγωνισμό έκανε η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, και η οποία για πρώτη φορά εμφανίζεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από κοινού με την Qatar Petroleum, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία υγροποίησης φυσικού αερίου, διεκδικούν το οικόπεδο 10 που συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των τριών προς παραχώρηση οικοπέδων. Η δεύτερη έκπληξη ήταν η συμμαχία των ευρωπαϊκών εταιρειών ΕΝΙ και Total, με αυτόνομη παρουσία ήδη στην ΑΟΖ της Κύπρου, που ενώσαν για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία τους τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν τα οικόπεδα 6 και 10. Η τρίτη έκπληξη ήρθε από την νορβηγική Statoil, η οποία διεκδικεί επίσης το οικόπεδο 10. Το ίδιο οικόπεδο διεκδικεί και κοινοπραξία των εταιρειών Cairn (Βρετανία – Σκωτία), Delek (Iσραήλ) και Αvner (Ισραήλ). Προσφορά για το οικόπεδο 8 κατέθεσε η ιταλική ΕΝΙ αυτόνομα.

Η παρουσία πετρελαϊκών μεγάλου βεληνεκούς στην ΑΟΖ της Κύπρου αναθερμαίνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δείχνει προεξόφληση ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, αξιολογώντας τις θετικές εξελίξεις στην Κύπρο, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον επόμενο γύρο παραχωρήσεων. Θυμίζουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής ExxonMobil που είχε αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα για την περιοχή της Κρήτης και σημειώνουν ότι η τύχη του τότε διαγωνισμού θα ήταν πολύ διαφορετική εάν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα. Ο νέος γύρος, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος τόσο σε ό,τι αφορά τις σεισμικές έρευνες όσο και το τεμάχισμα των οικοπέδων (έκταση).

Θα πρέπει να σημειωθεί το ενδιαφέρον της γαλλικής Total για την περιοχή του Ιονίου, όπου διεκδικεί δύο οικόπεδα από κοινού με τα ΕΛΠΕ και την Ιταλική Edison. H εικόνα που μεταφέρεται από πλευράς των ΕΛΠΕ, πάντως, είναι ότι ανεξάρτητως του αποτελέσματος του προηγούμενου γύρου παραχωρήσεων, το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών για τα ελληνικά κοιτάσματα παραμένει. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες του κλάδου για τη συμμετοχή τους στις περιοχές που έχουν αναλάβει για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ανακοινωθεί, επισήμως τουλάχιστον, κάποιο σχέδιο για νέο γύρο παραχωρήσεων, αν και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έχει δεχθεί σχετικές εισηγήσεις από στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή