Νέο πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο

Νέο πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος «πονοκέφαλος» προστίθεται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων από τον Αύγουστο του 2012 των πρώην μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Οπως υποστηρίζει στην απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο, «οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν όμως και πάλι –κατά παράβαση του άρθρου 25 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης– την ίδια κατηγορία πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι οι περικοπές αυτές των συντάξεων «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν», αλλά ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί η κατ’ επανάληψη οικονομική επιβάρυνση των ίδιων προσώπων και επισημαίνουν πως οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το υπουργείο Οικονομικών για να δικαιολογήσει τις περικοπές των συντάξεων, δηλαδή την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, «δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές».

Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προσδιορίσουν το δημοσιονομικό κόστος αυτής της απόφασης, να εντοπίσουν ενδεχομένως ισοδύναμα μέτρα, αλλά και τον τρόπο αποζημίωσης των εν λόγω συνταξιούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή