Μείωση του ακριβού ELA για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει ο «οίκος» Moody’s

Μείωση του ακριβού ELA για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει ο «οίκος» Moody’s

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εντυπωσιακές κινήσεις, όπως αναμενόνταν, ήταν οι πρώτες ημέρες μετά τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, με τους πολίτες να προσπαθούν να κατανοήσουν την πρακτική διάσταση των αλλαγών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών καταγράφεται ενδιαφέρον για καταθετικά προϊόντα και πολλοί ρωτούν για τις σχετικές εναλλακτικές δυνατότητες, ενώ η βελτίωση του κλίματος αποτυπώνεται ήδη στην αύξηση των καταθέσεων τον Ιούνιο.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μεγαλύτερη κινητικότητα θα σημειωθεί από το φθινόπωρο, ενώ σε ανάλυσή της η Μοοdy’s εκτιμά ότι τα μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, καθώς το «νέο χρήμα» δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς ανάληψης. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου, τα νέα μέτρα πιθανότατα θα ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σταδιακά στις τράπεζες μέρος των χρημάτων που διαθέτουν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Οπως σημειώνει η Moody’s, η αύξηση των καταθέσεων θα οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), από τον οποίο στο τέλος Ιουνίου είχαν αντλήσει 54,4 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%. Στελέχη τραπεζών αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εκτιμούν ότι η χαλάρωση των capital controls θα οδηγήσει σε μια σταδιακή αύξηση καταθέσεων κατά 3-4 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θεωρούν καταλυτικής σημασίας την έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Υπογραμμίζουν ότι αν γίνει, η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί αποφασιστικά, βελτιώνοντας δραστικά τις συνθήκες στην οικονομία. Αν ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, σημειώνουν, τότε η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι ήδη έχουν τεθεί μετά τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της έγκρισης της δεύτερης δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ τα θεμέλια για τη βελτίωση των προοπτικών ρευστότητας. Ωστόσο, τονίζει, η σημαντικότερη άμβλυνση των πιέσεων στη ρευστότητα των τραπεζών και στο κόστος χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει θέσει 5 προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη (με +2,5% το 2017 και +3% το 2018). Οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν επιφυλάσσει ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τόνωση της εξωστρέφειας.

Τα capital controls αποτελούν μεγάλο βαρίδι για την οικονομία και τις τράπεζες και όπως υπογραμμίζει η ΤτΕ, οι προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης των καταθέσεων θα είναι πολύ περιορισμένες στον βαθμό που δεν έχουν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Πάντως, η κατάσταση στις τράπεζες έχει σταθεροποιηθεί και φαίνεται –μετά το αρνητικό ξεκίνημα και το 2016– ότι το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες βελτιώνονται. Τον περασμένο Ιούνιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα 122,74 δισ. ευρώ έναντι 121,7 δισ. στο τέλος Μαΐου. Ωστόσο, αν και ο Ιούνιος ήταν δεύτερος στη σειρά μήνας αύξησης καταθέσεων από τις αρχές του έτους, έχουν συρρικνωθεί κατά 634 εκατ. και παραμένουν καθηλωμένες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών υπάρχουν περίπου 40 δισ. ευρώ που παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα και τα οποία σταδιακά, με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη της οικονομίας, μπορούν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας αποφασιστικά τη ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή