Σχέδιο αλλαγών στις αποδοχές των ενστόλων για να αποφύγουν το «πάγωμα»

Σχέδιο αλλαγών στις αποδοχές των ενστόλων για να αποφύγουν το «πάγωμα»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μισθολογική κατάταξη, αλλαγές στα επιδόματα με ενσωματώσεις, καταργήσεις, αλλά και παροχή νέων, καθώς και δέσμευση για διατήρηση των αποδοχών στα σημερινά επίπεδα (ακόμα κι αν προκύψουν μειώσεις για ορισμένους) προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση του οικονομικού επιτελείου, τότε είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστεί να «παγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις, ακόμα κι αν τα αρμόδια υπουργεία δεν προσδιορίσουν ισοδύναμα μέτρα για τον σκοπό αυτό. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω υπουργεία θα πρέπει να παρουσιάσουν ισοδύναμα μέτρα έως τον Σεπτέμβριο για να αποφευχθεί το «πάγωμα» των ωριμάνσεων στους ένστολους. Τα ισοδύναμα αυτά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα και στη συνέχεια να ψηφιστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου για να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2017. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο του «παγώματος» των μισθολογικών προαγωγών και στους ένστολους. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον γίνει αποδεκτή από τους ένστολους η πρόταση για τον εξορθολογισμό των μισθολογίων τους, τότε ενδεχομένως να μη χρειαστεί να «παγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Και αυτό γιατί η αντιστάθμιση των ωριμάνσεών τους με την ισόποση μείωση της προσωπικής διαφοράς δίνει σχεδόν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για τα επόμενα έτη με το «πάγωμα» των ωριμάνσεών τους. Οπότε εκτιμάται πως στη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το παραπάνω επιχείρημα και να μη χρειαστεί ούτε να «παγώσουν» οι ωριμάνσεις ούτε να εντοπιστούν ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών στο υπουργείο Αμυνας και στα άλλα συναρμόδια υπουργεία.

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις για τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων προβλέπουν:

• Δημιουργούνται 4 κατηγορίες αναλόγως της προέλευσης των στελεχών (σχολές αξιωματικών, υπαξιωματικών, ΕΠΟΠ κ.λπ.), με ενσωμάτωση του χρονοεπιδόματος και άλλων επιδομάτων στον βασικό μισθό.

• Διατηρείται το επίδομα θέσης ευθύνης από τον βαθμό του συνταγματάρχη και άνω.

• Θεσπίζεται επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών.

• Θεσπίζεται επίδομα παραμεθορίων περιοχών, ύψους 100 ευρώ μηνιαίως, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το επίδομα αυτό θα αντικαταστήσει την ημερήσια αποζημίωση 4 ημερών εκτός έδρας.

• Παραμένει η ειδική αποζημίωση για απασχόληση πέραν του πενθημέρου.

• Διατηρείται το επίδομα κινδύνου (πτητικό, καταδυτικό, ΜΑΤ κ.λπ.) και αναπηρίας – ανικανότητας.

• Αυξάνεται το ανώτατο όριο αποδοχών στο επίπεδο του γενικού γραμματέα (5.000 ευρώ από 4.631 ευρώ σήμερα).

• Καταργείται το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα πληροφορικής που δεν δίνεται σε κανέναν υπάλληλο του Δημοσίου πλέον.

Να σημειωθεί ότι, όπως και στα άλλα ειδικά μισθολόγια, έτσι και για τους ένστολους, οι όποιες αυξήσεις προκύψουν από τις παραπάνω αλλαγές θα χορηγηθούν σε περίοδο 4 ετών, ενώ οι όποιες μειώσεις προκύψουν θα αντισταθμιστούν πλήρως από την παροχή της προσωπικής διαφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή