12,8% περισσότεροι Βούλγαροι επισκέφθηκαν την Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου

12,8% περισσότεροι Βούλγαροι επισκέφθηκαν την Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη ανατροπή των έως σήμερα δεδομένων σε σχέση με την εισερχόμενη τουριστική κίνηση από τη Βουλγαρία για τη φετινή περίοδο οδηγούν τα επίσημα στοιχεία με τις «καθαρές» αφίξεις των Βούλγαρων επισκεπτών στην Ελλάδα που δημοσιοποίησε το υπ. Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, με βάση τα εν λόγω στοιχεία, για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ο αριθμός των Βούλγαρων τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας παρουσίασε αύξηση της τάξης του 12,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 415.253. Η Ελλάδα έως τον Μάιο βρισκόταν στη 2η θέση μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών για τους Βούλγαρους τουρίστες, σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία. Με δεδομένα, όμως, τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να περάσει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στην 1η θέση στη σχετική κατάταξη για το σύνολο του έτους. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει οικονομική ανάσα στους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας που παραδοσιακά δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών από τη Βουλγαρία. Πάντως, για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου αύξηση κατά 1,1% παρουσίασαν και οι αφίξεις των Ελλήνων τουριστών στη Βουλγαρία, φθάνοντας σε 312.930.

Να σημειωθεί ότι βάσει των ελληνικών στοιχείων οι οδικές αφίξεις από τη Βουλγαρία για το πεντάμηνο εμφάνισαν πτώση κατά 34,9% και διαμορφώθηκαν σε 708.095. Ωστόσο, όπως ορθά επισημαίνει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η καταγραφή των αφίξεων γίνεται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα βάσει υπηκοότητας, ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας και συνεπώς περιλαμβάνει και αλλοδαπούς μετανάστες που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία τη Δευτέρα, περιλαμβάνεται και η συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό. Αλλωστε, η γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, γεγονός το οποίο σηματοδότησε η ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού και η ανάθεση του χαρτοφυλακίου για μακρύ χρονικό διάστημα στη δραστήρια υπουργό Nikolina Angelkova.

Στο μεταξύ, αύξηση κατά 2,8% παρουσίασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ένωση ξενοδόχων της συμπρωτεύουσας, φθάνοντας σε 1.047.161. Οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν κατά 6,4% (603.010) ενώ των ξένων μειώθηκαν κατά 1,7% (451.687). Τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 4,8% και η μέση τιμή δωματίου κατά 2,1%. Σύμφωνα με την ένωση, τα επιμέρους στοιχεία επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για μια ασταθή χρονιά που επηρεάζεται από διάφορους αστάθμητους παράγοντες και διεθνή γεγονότα, από τη συνολική εικόνα που εκπέμπει η χώρα και από την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή