Χαμηλή η προστασία της ελληνικής ακίνητης περιουσίας για τους επενδυτές

Χαμηλή η προστασία της ελληνικής ακίνητης περιουσίας για τους επενδυτές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ακόμα λόγος που οι ξένοι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι η χαμηλή προστασία που προσφέρει η χώρα απέναντι στο δικαίωμα της κατοχής ακίνητης περιουσίας, ιδίως σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό προκύπτει και από την τελευταία ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Ιδρύματος Κληρονομιάς (World Heritage Foundation), το οποίο επιμελείται τον σχετικό δείκτη οικονομικής ελευθερίας, καταγράφοντας, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα στην περιουσία. Ο σχετικός δείκτης που βαθμολογεί την κάθε χώρα, από το 0 έως το 100, αποτιμά πώς ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προστατεύεται επαρκώς απέναντι σε καταχρηστικές συμπεριφορές, όπως π.χ. καταπάτηση, απαλλοτρίωση της περιουσίας του, ενώ παράλληλα αναλύονται ζητήματα όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ύπαρξη διαφθοράς στο Δημόσιο και στη Δικαιοσύνη, κι εξετάζεται το κατά πόσον οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόσουν τις ισχύουσες συμφωνίες. Επί της ουσίας, ο σχετικός δείκτης καταγράφει τον βαθμό προστασίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας κάθε χώρας, με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς και κυρίως το κατά πόσον εφαρμόζεται ο νόμος από την εκάστοτε κυβέρνηση. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, η βαθμολογία της Ελλάδας στον σχετικό δείκτη δεν ξεπερνά τις 40 μονάδες, παραμένοντας μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, κατατάσσεται στην 31η θέση μεταξύ συνολικά 41 χωρών στην Ευρώπη, πολύ πίσω από τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες, θεωρητικά, αποτελούν τους άμεσους ανταγωνιστές της Ελλάδας στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προσέλκυση ξένων αγοραστών ακινήτων και δη εξοχικών κατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος επιτυγχάνουν βαθμολογία 70 μονάδων, ενώ η Ιταλία και η Τουρκία βαθμολογούνται με 50 μονάδες.

Από το 1995 έως το 2001 η Ελλάδα είχε βαθμολογία 70 μονάδων, που συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόβλημα εκείνης της περιόδου ήταν το νόμισμα και ο υψηλός πληθωρισμός, που απέτρεπαν μεγάλες επενδύσεις. Κατά τα πρώτα χρόνια της περιόδου της νομισματικής ένωσης, υποχώρησε στις 50 μονάδες, ενώ από το 2011 και μετά η βαθμολογία της χώρας παραμένει ακόμα χαμηλότερα στις 40 μονάδες. Η Ρουμανία, η Σερβία και η Κροατία βαθμολογούνται επίσης με 40 μονάδες, τα Σκόπια με 35 μονάδες, ενώ ακόμα χαμηλότερα, με 30 μονάδες, βαθμολογούνται χώρες, όπως η Αλβανία, η Ουκρανία και η Βουλγαρία. Εντύπωση προκαλεί, πάντως, και η βαθμολογία της Ρωσίας, που δεν ξεπερνά τις 25 μονάδες, δεδομένου ότι η χώρα αποτέλεσε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς ξένων κεφαλαίων, τουλάχιστον κατά την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και του εμπάργκο που ακολούθησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή