Αποψη: Νεράιδες, Γοργόνες και Γίγαντες

Αποψη: Νεράιδες, Γοργόνες και Γίγαντες

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​ιανύω την όγδοη δεκαετία της ζωής μου και ξαφνικά διαπίστωσα ότι όλα τα παραμύθια που διάβαζα όταν ήμουνα παιδί είναι αληθινά! Δεν κάνω πλάκα. Ολα όσα διάβαζα εγώ, αλλά και εσείς για νεράιδες, γοργόνες, γίγαντες και δράκους είναι αληθινά, με τη βούλα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Εκδόθηκε και πιστοποιητικό. Μια δικαστική απόφαση, η οποία φυσικά θα αποτελέσει μέρος της Νομολογίας μας, ώστε να επηρεάζει τις μελλοντικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Απίστευτο και όμως αληθινό! Αν αυτά σας φαίνονται παράλογα, μην τρομάζετε. Δεν έχω πάθει εγκεφαλικό ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση ώστε να γράφω ανοησίες. Οσοι διαβάζετε τακτικά αυτή τη στήλη, θα έχετε παρατηρήσει ότι αντλώ τα θέματά μου από τον καθημερινό Τύπο αλλά τα συνδυάζω συνήθως με μια διαφορετική οπτική.

Ε, λοιπόν, πίστεψα στις νεράιδες, στις γοργόνες, στους γίγαντες, στους δράκους και σε όλα τα άλλα περίεργα των παραμυθιών, όταν διάβασα το ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδογιάννη, στην «Καθημερινής της Κυριακής» της 29ης Μαΐου 2016, με τίτλο «Τα 600 δισ. του κ. Σώρρα και τα εξώδικα δανειοληπτών στις τράπεζες».

Κατ’ αρχήν ο τίτλος μοιάζει λίγο με το «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα», αλλά δεν είναι έτσι. Ακριβώς αυτό μου κίνησε την περιέργεια να διαβάσω το 5στηλο κείμενο του δημοσιογράφου. Επιτρέψτε μου να αντιγράψω ολόκληρο το ρεπορτάζ για να μην το αλλοιώσω με την παρέμβασή μου. Πάμε! Οπως έλεγε προεκλογικά ο ΓΑΠ το 2009.

«Μια εξαιρετικά αμήχανη κατάσταση βιώνουν τελευταία τα νομικά τμήματα των τραπεζών, καθώς πληθαίνουν τα εξώδικα που αποστέλλουν δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, με τα οποία δεν αρνούνται την οφειλή που διεκδικεί η τράπεζα, ωστόσο την καλούν να τα εισπράξει από τα… 600 δισ. ευρώ του κ. Αρτέμη Σώρρα!

Το παραπάνω θα μπορούσε να είναι μια κωμική, αφελής ή τραγελαφική ιστορία αν δεν στηριζόταν, έστω και ανορθόδοξα, σε απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία εν πολλοίς δικαιώνει τον κ. Σώρρα και την περιουσία των 600 δισ.! Σύμφωνα με απόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών (67650/13): “Στην υπό κρίση περίπτωση αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού ύψους 600 δισ. ευρώ που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρεία επενδύσεων με την επωνυμία Red Panther Limited που εδρεύει στο Λονδίνο. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε 6 διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας, εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων, λήξεως τον μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας”. “Από κανένα αποδεικτικό μέσο δεν αποδείχθηκε η αναλήθεια όσων υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι. Ειδικότερα, ουδόλως αποδείχθηκε η ανυπαρξία του ανωτέρου χρηματικού ποσού ή η πλαστότητα των τίτλων που το ενσωματώνουν”. “Εξάλλου, ουδέποτε υπήρξε πρόθεση των κατηγορουμένων να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη, παρά τούτοι κινήθηκαν αποκλειστικά από αγαθά κίνητρα και, συγκεκριμένα, ωθούμενοι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν το κράτος να εξέλθει από τη δεινή οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει.

Δεδομένου δε ότι όσα παρουσιάζουν κατά την εν λόγω εκδήλωση ήταν αληθή και στόχευαν αποκλειστικά στην ενημέρωση του κοινού, ούτε αμέλεια μπορεί να τους αποδοθεί ως προς την τέλεση του εγκλήματος”.

Αυτά λέει, μεταξύ άλλων, η απόφαση, και αν βασιστούμε σε αυτή, ίσως τελικά άδικα να πονοκεφαλιάζουμε τόσα χρόνια, καθώς λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πάρα, πάρα πολλά! Σημειώνεται ότι το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε ύστερα από μήνυση του κ. Αδωνι Γεωργιάδη για διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς εκείνη την εποχή ήταν καθημερινές οι εμφανίσεις του κ. Σώρρα σε μέσα ενημέρωσης με τα οποία υποστήριζε ότι διαθέτει 600 δισ. ευρώ στη χώρα για την αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων! Μάλιστα η πρωτοδίκης προώθησε τη δικογραφία σε εισαγγελέα για να διερευνήσει αδικήματα όπως της ψευδούς καταμηνύσεως!

Το δικαστήριο ασφαλώς δεν λέει ακριβώς ότι υπάρχουν τα 600 δισ. ευρώ (!) αλλά ότι δεν αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν! Ωστόσο αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα για τον πολίτη, που δεν έχει και δεν οφείλει να έχει βαθιές γνώσεις οικονομικών ή νομικών.

Το βασικό είναι ότι υπάρχει δικαστική απόφαση η οποία υπογραμμίζει ότι τα 600 δισ. είναι εκεί και μας περιμένουν! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα περί 600 δισ. δεν αποτελούν απλά μια απάτη αλλά μια χοντροκομμένη απάτη στηριγμένη σε αστεία επιχειρηματολογία. Ωστόσο με βάση την απίθανη απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών, την οποία ο κ. Σώρρας έχει κάνει “σημαία”, πολλοί πιστεύουν ότι τα χρήματα υπάρχουν και δεν χρειάζεται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες, χωρίς να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν καθώς οι τράπεζες μπορεί να προχωρήσουν σε μη αναστρέψιμες νομικές ενέργειες».

Προσπάθησα πολύ να περικόψω κάτι από το παραπάνω κείμενο. Δεν τα κατάφερα. Οταν αφαιρούσα ένα κομμάτι, ένιωθα ότι το «ακρωτηριάζω».

Τι να πρωτοθαυμάσει κάνεις στην παραπάνω μνημειώδη απόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών; Το ότι τα λεφτά υπάρχουν γιατί δεν αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν! Πώς να αποδείξεις ότι κάτι δεν υπάρχει; Ξέρετε κανένα τρόπο; Αντί να ζητήσουν από τον κ. Σώρρα να αποδείξει με επίσημα έγγραφα και όχι μαϊμούδες ότι υπάρχουν τα λεφτά, θεώρησαν ότι τα χρήματα υπάρχουν επειδή δεν αποδείχθηκε το αντίθετο! Με την ίδια λογική, υπάρχουν οι νεράιδες, οι γοργόνες, οι γίγαντες, οι δράκοι, οι μονόκεροι, ο Πήγασος, γιατί κανένας δεν έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν.

Ομως αυτό που κυριολεκτικά σπάει κόκαλα είναι το γεγονός ότι τα ομόλογα του κ. Σώρρα έχουν λήξει τον Αύγουστο του 2014. Κατά συνέπεια τα ομόλογα αυτά έχουν εξοφληθεί και έχουν μετατραπεί σε ρευστό χρήμα. Ετσι ξέρω ότι λειτουργούν τα ομόλογα. Στη λήξη παίρνει κανείς το κεφάλαιό του. Πού είναι, λοιπόν, αυτό τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ να γλιτώσουμε όλοι από τα Μνημόνια, τη λιτότητα, τους φόρους και τους καβγάδες; Μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας και μας μένουν και κάτι ψηλά να ξοφλήσουμε το χρέος της Κύπρου και πιθανότατα της Πορτογαλίας για να τους κάνουμε φίλους μας στο Facebook. Μια μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια. Τα γραμμάτια είναι αδιευκρίνιστου και ακατονόμαστου «αμερικανικού ταμείου» και ο κ. Σώρρας είναι πληρεξούσιος. Σας φαίνεται λογικό τα γραμμάτια «αμερικανικού ταμείου» να είναι σε ευρώ και όχι σε δολάρια; Εμένα δεν μου κολλάει. Ούτε αυτό απασχόλησε το Η΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (προσοχή δεν μιλούμε για κανένα Πλημμελειοδικείο μικρής επαρχιακής πόλης). Εύχομαι να μην πάρουν την απόφαση αυτή τα ξένα ΜΜΕ γιατί θα γίνουμε ο περίγελος της Οικουμένης.

Και έτσι φτάνουμε στο Ελληνικό «δαιμόνιο». Οι δανειολήπτες δεν αρνούνται ότι χρωστάνε. Αρνούνται να πληρώσουν. Αλλη παραφροσύνη. Ο κ. Σώρρας «έδωσε» τα χρήματα για να εξοφληθεί το Δημόσιο Χρέος και όχι τα χρέη των ιδιωτών. Ψιλά γράμματα αυτά. Αφού λοιπόν το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι υπάρχουν 600 δισεκατομμύρια ευρώ «τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας», να πάνε οι τράπεζες να τα πάρουν και να μας αφήσουν ήσυχους. Ακούς εκεί. Να υπάρχουν τα χρήματα και οι ξεζουμίστρες οι τράπεζες να ζητούν να αποπληρωθούν τα δάνεια που πήραμε! Δεν πληρώνουμε! Τελεία και παύλα.

Και το κερασάκι στην τούρτα της παραφροσύνης είναι η προώθηση της δικογραφίας σε εισαγγελέα για να αποφανθεί αν ο Αδωνις Γεωργιάδης πρέπει να παραπεμφθεί για «ψευδή καταμήνυση» εναντίον του κ. Σώρρα. Εδώ πλέον η λογική αυτοκτονεί ή μεταναστεύει σε άλλη χώρα.

ΥΓ.: Το ότι η επενδυτική εταιρεία του κ. Σώρρα ονομάζεται Red Panther Limited με παραπέμπει ευθέως στις επιτυχημένες κωμωδίες Pink Panther του Blake Edwards, με πρωταγωνιστή τον γκαφατζή Κλουζώ, τον οποίο υποδυόταν ο αμίμητος Peter Sellers, που βγάζoυν πολύ γέλιο. Δηλαδή, πρόκειται για μια μεγάλη φάρσα που οι εμπνευστές της γελάνε εις βάρος μας. Καλά να πάθουμε, αφού το δικαστήριό μας τους πιστεύει.

Καλό Καλοκαίρι!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή