Τετραπλό αρνητικό μήνυμα για οικονομία το επόμενο εξάμηνο

Τετραπλό αρνητικό μήνυμα για οικονομία το επόμενο εξάμηνο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται ο τομέας της μεταποίησης στην Ελλάδα, καθώς παρά τη μικρή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, ο δείκτης PMI (δείκτης υπεύθυνων προμηθειών στην PMI) υποχώρησε σημαντικά τον Ιούλιο, στις 48,7 μονάδες.

Πρόκειται για επίδοση όχι μόνο αρκετά χαμηλότερη από αυτή του Ιουνίου –50,4 μονάδες– αλλά και κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Η εικόνα που επικρατεί δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και δεν είναι τυχαίο ότι ο Σάμιουελ Aγκας, ο αρμόδιος οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει τον δείκτη PMI, επισημαίνει ότι «είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να υπάρξει ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016».

Σύμφωνα με τη Markit Economics που καταρτίζει τον δείκτη, η κάμψη του δευτερογενούς κλάδου παραγωγής στην Ελλάδα οφείλεται στη συνεχή μείωση του όγκου νέων παραγγελιών, φαινόμενο που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο επί 23ο συνεχή μήνα.

Το σχετικά παρήγορο, πάντως, στοιχείο, το οποίο βεβαίως μένει να αποδειχθεί εάν θα έχει και ανάλογη συνέχεια, είναι ότι οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα με τη ζήτηση να προέρχεται κυρίως από τη Γαλλία, τον Λίβανο και τη Βουλγαρία.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ακόμα μία μείωση των επιπέδων αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις των ελληνικών εταιρειών μεταποίησης, καθώς τόσο τα αποθέματα αγορών όσο και τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων περιορίστηκαν. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση των αγορών εισροών από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, μείωση η οποία αποδίδεται στην έλλειψη ρευστότητας στον κλάδο, γεννά εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες παραγγελίες. Την κατάσταση σε ό,τι αφορά την προμήθεια πρώτων υλών και εν γένει εισροών επιδεινώνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις το γεγονός ότι το κόστος εισροών συνεχίζει να αυξάνεται. Η αύξηση που καταγράφηκε τον Ιούλιο ήταν η τέταρτη σε ισάριθμους μήνες, αν και ο ρυθμός αύξησης τον Ιούλιο ήταν ο βραδύτερος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε χαμηλές τιμές

Την ίδια ώρα οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές, προκειμένου αυτά να είναι ανταγωνιστικά, ειδικά στις ξένες αγορές. Ετσι, σύμφωνα με τη Markit, οι τιμές εκροών υποχώρησαν τον Ιούλιο μετά τη σταθεροποίηση που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια της ελληνικής μεταποίησης, σε ό,τι αφορά τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών. Οι μέσοι χρόνοι παράδοσης που αντιμετώπισαν οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησαν να επιμηκύνονται κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, συνεχίζοντας την τάση η οποία παρατηρείται κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών. Στις συνθήκες, πάντως, που χαρακτηρίζουν στην παρούσα χρονική συγκυρία την ελληνική μεταποίηση παρατηρείται και ένα παράδοξο: παρά την υποχώρηση της παραγωγής και τη μείωση του συνολικού αριθμού των νέων παραγγελιών, αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία εννέα χρόνια.

Μοναδική εξαίρεση, ο τουρισμός

Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατέγραψε τον Ιούλιο το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σε αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο, κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2016 στις 90,9 μονάδες, από 89,7 μονάδες τον Ιούνιο του 2016. Πλην των υπηρεσιών, όπου συγκαταλέγεται και ο τουρισμός, οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν επιδείνωση: στη βιομηχανία υποχώρησε στις 88,3 μονάδες (από 92 τον Ιούνιο), στις κατασκευές στις 41,5 μονάδες (από 65,4), στο λιανεμπόριο στις 98 μονάδες (από 100,6), ενώ στις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 77,7 μονάδες (από 75,7).

Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στις -69,2 μονάδες (από -68) λόγω των δυσμενέστερων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας και την εξασθένηση της πρόθεσης για αποταμίευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή