Συμφωνία κοινωνικών εταίρων για την απασχόληση ζητεί η ΕΣΕΕ

Συμφωνία κοινωνικών εταίρων για την απασχόληση ζητεί η ΕΣΕΕ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρά κίνητρα, προκειμένου οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν εργοδότες, δημιουργώντας τουλάχιστον μία νέα θέση εργασίας, και οι 500.000 μικρομεσαίοι εργοδότες να προσλάβουν από έναν άνεργο, ζητεί η ΕΣΕΕ. Η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου θέτει στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Εργασίας, ΟΑΕΔ και κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία, και προτείνει, μέσω των πολιτικών απασχόλησης, να δοθούν κίνητρα στους 500.000 μικρομεσαίους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις, καθώς, όπως φαίνεται, μόνον αυτές παράγουν απασχόληση.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ανάμεσα στις κυριότερες προκλήσεις που έχουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε είναι η ανάγκη για άμεση μείωση της ανεργίας και για χάραξη του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος. Στο πλαίσιο αυτό, η προτείνει μία νέα συμφωνία για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων, υπουργείου Εργασίας και ΟΑΕΔ, η οποία να διέπεται από την αρχή της εταιρικότητας και να εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ζητημάτων της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού της χώρας, με την παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί και να εξελιχθεί η συνεργασία που ξεκίνησε πρόσφατα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του ΟΑΕΔ για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση δράσεων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, οι οποίες ενσωματώνουν καινοτομίες ικανές να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει, όταν ετοιμάζονται δράσεις για την αγορά, να υπάρχει συνεννόηση με τους φορείς, προκειμένου να γνωρίζει ο ΟΑΕΔ τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς αλλά και το πώς θα τις προσεγγίζει. Ευρύτατο πεδίο για συνεργασία εκτιμά η ΕΣΕΕ ότι υπάρχει και για τα ζητήματα διάγνωσης, ρύθμισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων.

Καθώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η βάση της συνεργασίας ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις ad hoc, η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για τη συστηματοποίησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή