Ελκυστικές οι αποδόσεις των τοποθετήσεων σε εξοχικά στην Ελλάδα

Ελκυστικές οι αποδόσεις των τοποθετήσεων σε εξοχικά στην Ελλάδα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εννιά πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταλαμβάνουν ελληνικοί προορισμοί, με βάση τις προσφερόμενες αποδόσεις από τη δραστηριότητα της εκμετάλλευσης πολυτελών κατοικιών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά της, η διεθνής εταιρεία παροχής συμβούλων ακινήτων Algean Property καταγράφει τον υψηλό βαθμό ελκυστικότητας που παρουσιάζουν τα ελληνικά εξοχικά της πολυτελούς κατηγορίας, καθώς το κόστος απόκτησής τους είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλους δημοφιλείς και προβεβλημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ιμπιζα και η Μαγιόρκα της Ισπανίας, οι Κάννες, το Σεν Τροπέ και η Νίκαια της Γαλλίας, ή η Σαρδηνία και το Κάπρι της Ιταλίας, ωστόσο το ύψος των ενοικίων κινείται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα η τελική απόδοση για έναν ενδιαφερόμενο επενδυτή να είναι υψηλότερη.

Τις υψηλότερες αποδόσεις προσφέρουν η Μύκονος και η Σαντορίνη, λόγω των υψηλών τιμών ενοικίασης πολυτελών ακινήτων. Η Algean Property έχει λάβει ως σημείο αναφοράς βίλες μέσης επιφανείας 250 τ.μ., τριών υπνοδωματίων και με ιδιωτική πισίνα, με τα ετήσια έσοδα να υπολογίζονται στη βάση ενοικίασης 12 εβδομάδων, δηλαδή κατά τους τρεις θερινούς μήνες υψηλής ζήτησης, προκειμένου να γίνει η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ένα σχετικό ακίνητο στη Μύκονο στοιχίζει περί τα 6.000 ευρώ/τ.μ., αποφέροντας περί τα 120.000 ευρώ ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε μέση απόδοση 8%. Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη τα έσοδα από τα ενοίκια προσεγγίζουν τα 96.000 ευρώ, με ανάλογο κόστος αγοράς, με αποτέλεσμα η μέση απόδοση να διαμορφώνεται σε 6,4%. Πάρος, Ρόδος, Χαλκιδική, Σκιάθος, Ελούντα, Πόρτο Χέλι και Χανιά ακολουθούν, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Τυνησία, όπου η μέση απόδοση πολυτελών εξοχικών κατοικιών ανέρχεται σε 4,8%. Σε υψηλές θέσεις κατατάσσονται και άλλοι εγχώριοι προορισμοί, όπως η Κέρκυρα, που βρίσκεται στην 12η θέση, η Κεφαλονιά στην 14η θέση και η Ζάκυνθος στην 18η θέση.

Στην ανάλυσή της, η Algean Property επισημαίνει ότι οι υψηλές θέσεις των ελληνικών προορισμών αποδίδονται στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά κατοικίας συνεχίζει να καταγράφει πτώση τιμών, ακόμα και για τα συγκεκριμένα ακίνητα, τη στιγμή που σε άλλους δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Νίκαια, το Σεν Τροπέ κ.α., οι ζητούμενες τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι αποδόσεις, καθώς τα ενοίκια ναι μεν αυξάνονται, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται πλέον και η αγορά της Μυκόνου, η οποία μοιάζει να έχει διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη Ελλάδα, χάρη στην προσέλκυση ολοένα και περισσότερων εύπορων τουριστών, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι ζητούμενες τιμές πώλησης συνέχισαν να μειώνονται και φέτος, έστω και με ρυθμό χαμηλότερο από αυτόν της υπόλοιπης αγοράς, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να προσδοκούν σε υψηλές αποδόσεις από την ενοικίασή τους, δεδομένου ότι η ζήτηση για ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών διατηρείται και φέτος σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, στο άμεσο μέλλον οι επενδυτές σε τέτοια ακίνητα θα μπορούν να προσδοκούν και σε υπεραξίες, δεδομένου ότι δύσκολα θα συνεχιστεί η μείωση των τιμών, τουλάχιστον για τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή